Kommande helg drar Festspelen i Piteå igång med en stor variation av musikalisk underhållning. En av de mest namnkunniga artisterna som uppträder är Ebbot Lundberg, före detta fronfigur i den framgångsrika gruppen ”The Soundtrack of Our Lives”. Nu kör han solo men kommer att återförenas med ett gäng som han har längtat mycket efter: Norrbotten Big Band. Nästa onsdag spelar de tillsammans i Piteå.

Det var 2013 som Ebbot Lundberg senast turnerade med storbandet från Norrbotten. Ett minne han fortfarande bär med sig.

– Det var underbart att spela med dom, säger han.

Artikelbild

| Så här såg det ut 2013 när Ebbot Lundberg turnerade med Norrbotten Big Band.

Vad är din relation till Norrbotten Big Band nu?

– Min relation till dom är bra hoppas jag, för jag vill turnera mer med den konstellationen.

Det är dock ingen sådan turné inplanerad ännu.

– Nej, inte vad jag vet ännu. Får jobba lite på det, säger Lundberg.

Artikelbild

Under Festspelen i Piteå kommer han bjuda på lite av varje – gammalt och nytt, covers och egna låtar. ”En salig blandning”, som han själv beskriver spelningen.

Veckan efter Festspelen åker han dessutom till Haparanda/Torneå för att uppträda på Kalottjazz & Blues. Men har svårt att redan nu säga vad han kommer att bjuda på under den spelningen.

– Det är lite svårt. Du får helt enkelt gå och se den eftersom nuet är i ständig förändring.

Gissningsvis får publiken både i Piteå och i Haparanda/Torneå höra hans två nya singlar: ”Where are you now” och ”I see forever”.

– Den första är ett spår från kommande plattan (The Kybalion) och låten har typ samma tema som Beatleslåten ”The fool on the hill”. Att man tror att man hamnar på toppen men hamnar i en återvändsgränd. Precis som mänskligheten gjort på den här planeten tyvärr, säger han om ”Where are you now”.

– Den andra handlar om evigheten kort och gott... eller långt och gott kanske man kan säga, säger han om ”I see forever”.

Ebbot Lundberg härstammar faktiskt från Norrbotten. Hans fars släkt kommer från Moräng i Arvidsjaurs kommun. Han känner sig därför som hemma när han reser norrut.

– Min släkt är ju från Norrland så jag känner en själslig relation. Sen gillar jag tystnaden och att ni inte babblar så mycket utan är coola och mer avslappnade än vad till exempel stockholmare är.

Hur ser din sommar ut i övrigt?

– Den är full av olika sorters gigs och gästframträdanden. Från Indigo Children, Norrbotten Big Band till Nicolai Dunger, Lill Lindfors och Trummor&Orgel.

Har du några måsten på sommaren?

– Att försöka leva hyfsat hälsosamt nuförtiden så jag överlever allt.

Är du en sommar- eller vintermänniska?

– Både och måste jag säga. Jag är överlag ganska dubbelbottnad. Även i Norrbotten om jag skall låta göteborgsk. Vart det nu bär hän.