– Man behöver se över apotekens roll över huvud taget. De är en del av sjukvården och det är läkemedlen som ska vara basen i deras verksamhet, säger Eva Olofsson, vård- och äldreomsorgspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Försäljningen av andra varor än läkemedel har blivit viktigare för apotekskedjorna. På fyra år har denna försäljning ökat med 1,2 miljarder kronor. Eva Olofsson är inte ensam om att se utvecklingen som problematisk.
Prisreglering och konkurrens
Enligt Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening blir försäljningen av läkemedel allt mindre intressant för svenska apotek. Prisregleringen på receptbelagt och konkurrens från dagligvaruhandeln på receptfritt har lett till att apoteken satsar allt mer på diverse hälso- och skönhetsprodukter samt speciallivsmedel.
– Om ersättningsnivån på receptbelagda läkemedel styr mot att apoteken bara kan tjäna pengar på andra varor så kommer apoteken att präglas av det.
Statligt ägda Apoteket medger att hälso- och skönhetsprodukter blivit en viktig del av lönsamheten, men att varorna efterfrågas. Konsumenterna bör dock vara på sin vakt. Många av Apotekets produkter finns också att köpa på andra ställen, till exempel i matbutiker och prisskillnaderna kan vara stora. Enligt TT:s stickprov var Apotekets priser i snitt nästan 20 procent högre än priset för samma varor hos Ica Maxi Botkyrka. Vi har jämfört priset på tio produkter, bland annat glutenfritt knäckebröd, tvål, kondomer och rakblad.
De högre priserna försvaras med att Apoteket även erbjuder produkter under egna varumärken som är billigare.
– Vi kan erbjuda priser som är lägre än dagligvaruhandeln på jämförbara artiklar fast det är inte samma varumärke, säger kommunikationsdirektör Eva Fernvall.
"Är trovärdiga"
En annan förklaring till de högre priserna ger Jonas Arnberg, detaljhandelsexpert på United Minds. Enligt honom har Apoteket ett starkt varumärke.
– Apoteket har hög trovärdighet och en historia av stor kompetens kring att sälja de här produkterna. Det kanske kan motivera ett högre pris, men vi får se hur länge det håller, säger han.
Ida Borg brukar handla annat än medicin på apoteken. Prislappen är då inte det enda hon tänker på.
– Det känns tryggast med personal som har kunskaperna. Det kan vara bra med konkurrensen för att få ner priserna i storstäderna, men det är viktigare med tillgänglighet i hela landet och med en kunnig personal.
TT har sökt socialminister Göran Hägglund. (TT)