Överlevare för nordliga trädgårdar
En äppelträdgård som klarar isande vindar och vårens tvekan i zon 7. Det kan du skapa med hjälp av härdiga sorter som lever kvar i Finland och här i norra Sverige. Det finns sega sorter som överlever det mesta i vinterväg.
Tsarens sköld är ett av de härdiga äpplen som passar tillsammans med Borgovskoje. FOTO: Eva Bergsten Sundberg
Foto: Eva Bergsten Sundberg
En annan sort som ger frukt i kalla trakter är Sävstaholm. Det är ett av våra äldsta äppelträd. Ursprunget finns på Sävstaholms gård i Sörmland. Man anser att sorten kom genom frösådd 1835.
Sandjord
Frukterna mognar i aug/sept och har en kort hållbarhet. Bra i kakor och i efterrätter. Trädet växer långsamt.
Från tsarens Ryssland kommer sorten Ananaskanel. Det är ett äpple som odlats sen 1840-talet. Enligt traditionen ska trädet planteras i sandjord för att ge rikliga skördar. Det är en av de härdigaste sorterna som man kan sätta. Frukterna doftar kanel och mognar i mitten till slutet av september. Den är god att äta som den är och passar bra i bakverk.
Plantor finns att köpa utanför Torneå och på vissa välsorterade plantskolor i Norrbotten och Västerbotten.
Antonovka heter sorten som spridit sig från Ukraina sedan mitten på 1800-talet. Det är ett äpple som klarar av hårda vintrar och som växer långsamt. Frukterna mognar sent. Äpplena förblir ofta syrliga och används främst till bakverk och i matlagning. Trädet finns till salu i Finland.
Ända uppe i Salla mot Kolahalvön odlas Borgovskoje. Ett äpple som klarar av långa vintrar. Den växer gärna i lerjordar och får bäst smak då. Trädet ger mycket söta äpplen. Denna sort finns till salu i norra Finland och i välsorterade plantskolor i Norrbotten och Västerbotten.
Sorten är mycket efterfrågad eftersom att den klarar hårda klimat.
Sju sorter?
Ett mer ovanligt äpple är Hjalmars äpple. Det är en sort som antagligen är en korsningen mellan det svenska Åkerö och det ukrainska Antonovka. Frukterna mognar sent och kan förvaras länge. Sorten finns att köpa i Finland. Trädet är resistent mot många skadedjur och sjukdomar.
En av de härdiga sorterna har fått sitt namn av tsaren. Tsarin kilpi kommer från Estland. Det är en sort som samplanteras med den härdiga Borgovskoje för att få de bästa frukterna.
Det mognar i september. Frukterna är bäst som mos. Denna sort var mycket populär i Sankt Petersburg i slutet av 1800-talet. Sorten finns att köpa i norra Finland.
En äppelträdgård med sju sorter är fullt möjlig.
Det finns vissa knep att ta till för att träden ska trivas och börja blomma långt norrut. Tålamod är en dygd som krävs i stora mängder. Äpplen som planteras långt norrut tar tid på sig innan de börjar blomma. Det kan ta mer än fem år innan de har etablerat sig.
Det man kan göra är att gödsla med kvävefattig gödsel två gånger per säsong. En gång i slutet på juli och den andra i slutet av augusti. De sorter som inte uttryckligen kräver lerjord planteras i sandig jord. Då undviker man risken för sönderfrysta rötter. Måste du plantera i lerjord välj en kulle. Då dräneras jorden lättare.
Träden ska stå vindskyddat i söderläge. Vinden torkar ut träden både på vintern och våren.Det är det bästa läget för de pollinerande insekterna, när de vaknar och börjar flyga mellan blommorna. Ofta är det bristen på vakna insekter när träden blommar, som hindrar att det blir frukt.
Skydda stammen mot vårsolen genom att måla den vit. Använd kalk, eller vattenlöslig målarfärg utspädd med vatten. Då klarar sig cellerna i stammen från att frysa sönder på nätterna när de vaknat i mars och april i värmen från solen.
Pomolog
Vill du köpa härdiga äppelträd fråga på plantskolor. Välsorterade trädgårdar brukar ha ett par härdiga äppelträd till salu. Vill ha ha fler att välja på finns www.blomqvistplantskola.com.
Leif Blomqvist är en pomolog, äppelkännare, som arbetat med ett EU-projekt om äppelsorter i Finland. Hans trädgård finns mellan Uleåborg och Vasa. Utanför Torneå finns Tornionlaakson taimitarha i Arpela plantskolan som är specialiserad på träd, buskar och plantor som är härdiga för zon 6 och 7.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!