Det är stora skillnader i landet på hur lång tid det kan ta att få en kommunal båtplats till sin fritidsbåt. I 15 kommuner, exempelvis Kramfors och Trollhättan, går det att få en direkt, medan man i bland annat Uppsala eller Karlstad kan få vänta ett decennium.
– Köerna är en barriär för oss i branschen att sälja nya båtar, men framförallt är det en barriär för människor att köpa båt som inte har möjlighet till det, säger Sweboats vd Mats Eriksson.
Långa väntetider
I Umeå står 160 personer i kö för en av de attraktiva platserna vid Lundåkerns småbåtshamn i Umeälven. Med dagens takt kan det ta 15 år att få en sådan. De är nämligen bara omkring 110 och omsättningen är låg.
Båtlivet är viktigt för Umeå, anser Hans-Erik Bergström, utvecklingsledare på kommunala Umeå fritid.
– Det är ett fint inslag i stadsbilden. Det är bra att man kan ha det så nära som möjligt, säger han och tillägger att det är svårare att ordna båtplatser vid en ström älv än vid kusten.
Trots det har förutsättningarna för att ha småbåt förbättrats betydligt de senare åren, berättar han. Kommunen har gjort Lundåkern större och det diskuteras om ytterligare två bryggor kan läggas dit. Dessutom har flera föreningar fått tillstånd att ha egna.
Vid kusten, utanför staden, är det också möjligt att få båtplats.
Har blivit bättre
Umeå är en av 16 kommuner i landet som förkortat sin kötid jämfört med 2012, enligt Sweboat. Mats Eriksson säger att sedan undersökningen började göras för fyra år sedan har situationen blivit mycket bättre.
– Generellt överlag i Sverige är kommunerna på rätt väg. Vi behöver inte vara där och puffa. Det är Stockholm och Göteborg där det krävs något extraordinärt helhetsgrepp från respektive stad, säger han. (TT)