2013 skickades en ansökan in till Stockholm stad om ett förvaltningsområde för meänkieli. För en dryg månad sedan kom beskedet. Stockholms stad blir en del av förvaltningsområdet för samiska – men inte för meänkieli. Då såg Svenska tornedalingars riksförbund rött. Under tisdagen gjorde de, tillsammans med flera andra partier, ett besök till Stockholm. Och det gick bra, menar Bengt Niska.
– Stockholm ska ansöka om att bli ett förvaltningsområde för meänkieli. Det kändes som en oerhörd seger, säger STR-T:s ordförande.
– Vi lade fram våra argument och ganska snabbt kom det fram att det här ska fram på deras bord i mars. Det där bet nog ganska väl och som kulturborgarrådet sa: "Vi ska göra om och vi ska göra rätt." Det kändes bra, fortsätter Niska.
Varför är det här viktigt?
– Det är viktigt för tornedalingar i Stockholm och det är viktigt för alla meänkielitalande. Det är ett enormt symbolvärde att man erkänner detta som ett förvaltningsområde. Det är ju från den kungliga huvudstaden alla beslut kom en gång i tiden, i den politik som fanns mot minoriteter – allt det mörka som har funnits om språkförbud, skallmätning och undanträngningseffekter som inte har någon trevlig historisk bekantskap.
Om Stockholm blir förvaltningsområde kommer det ge helt nya förutsättningar för meänkielitalande, menar Bengt Niska.
– Det här ger helt andra möjligheter för skolan och för barn att utveckla språket i huvudstaden. Äldre som har flyttat till Stockholm får andra möjligheter när det blir förvaltningsområde. Och kulturlivet får en helt annan möjlighet, att få tornedalsk kultur till Stockholm.