Kallas vilja - fler kvinnliga tränare

Några av Sveriges bästa längdskidåkare är damer.
Men i landslagets tränarstab lyser kvinnorna med sin frånvaro.
Charlotte Kalla vill se ändring på den fronten.
– Det är tur att jag har många män i min närhet med kvinnliga egenskaper, säger skidstjärnan till NSD.

Stockholm/Längdskidor2013-11-01 14:16

Om man tar sig en noggrann titt på skidlandslagets sportsliga organisation den kommande säsongen blir det påtagligt att det är något som saknas – kvinnorna.

Samtliga landslagstränare är män, precis som samtliga vallare.

Av totalt 29 personer i organisationen kring A-landslaget är endast fyra kvinnor. Alla arbetar de inom det medicinska teamet.

Ett av skid-Sveriges största affischnamn, Charlotte Kalla, tror att fler kvinnor skulle betyda massor.

– Ja, det märker man ju vilken skillnad det blir i fall det är kvinnor med. Våra kvinnliga ”fysios” fyller till exempel en viktig funktion, säger hon.

På vilket sätt?

– Det blir på ett annat sätt när det inte är allt för grabbigt. Det är tur att jag har ganska många män i min närhet med kvinnliga egenskaper. Sådana som vågar ta i känslor, konflikter och sådant som kan vara obekvämt. Sådana som förstår att allt inte är svart och vitt.

Kan du nämna en av dem?

– Magnus (Ingesson, personlig tränare). Han betyder massor.

”Jobbas mycket med det”

Landslagskompisen Anna Haag håller med om att det är för få kvinnor kring landslaget.

– Många av de duktiga skidåkerskor som slutar bildar familj och då har de varit ute och rest så mycket i många år och vill prioritera familjen, säger Haag men medger att det inte heller är så enkelt.

– Sen kanske man inte har jobbat så hårt för att få tjejer att stanna inom sporten när de lägger av, för att bli ledare. Men jag vet att det jobbas mycket med det och att det är kvinnliga ledare på väg upp.

Någon kvotering är Haag dock inte intresserad av.

– Man kan inte ta in tjejer bara för att det ska vara tjejer. Vi måste fortfarande ha kompetenta ledare.

Sveriges längdchef Johan Sares medger att avsaknaden av kvinnor är ett problem.

– Ibland skäms jag lite när jag ska presentera landslagsorganisationen, det är för få kvinnor med. Självklart är det en grabbig miljö när det bara är grabbar som jobbar där. Jag tror att den miljön skulle må väldigt bra av att få in en kombination med tjejer, jag tror att det skulle lyfta sporten, säger han.

Sares påpekar att problemet inte bara finns på landslagsnivå.

– Vi hade ett skidting förra helgen där distrikten träffade svenska skidförbundet. Det var ett distrikt av 22 som hade en kvinna med. Det är ju lite oroväckande att det är så mycket killar. Samtidigt har vi aldrig tittat på kön när vi rekryterat inom svenska skidförbundet, vi har alltid tittat på kompetens i första hand.

När de nya landslagstränarna tillsattes i våras (Mats Larsson, Johan Granath och Mattias Persson) fanns det en kvinna med i bilden, enligt Sares. Men hon ska ha tackat nej.

– Av olika anledningar så funkar det inte. Det är ju ett arbete som tar mycket tid och det är väldigt mycket resdagar. Jag vet inte om det kan vara en orsak.

Håller på med en utbildning

På vallasidan är det extra problematiskt att det inte finns någon kvinna att tillgå.

Framför allt när damernas skidor ska testas.

– Det är svårt att få en kille som kan testa Anna Haags eller Charlotte Kallas skidor, som har samma fysiska förutsättningar. Det har vi tittat på, men inte prickat där.

Johan Sares berättar dock att det finns en ljusning på horisonten.

– Nu håller vi på med en elittränarutbildning som Lars Selin har dragit i gång. De är elva deltagare, varav fyra är kvinnor. Det är positivt. Och om man tittat på skidgymnasierna så finns det kvinnliga tränare, det gäller bara att få in dem i den här organisationen också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om