Ystert i ostfabriken - tacka fÄren för det

Ost, fÄr och yoghurt Àr livet för Agneta Grennberg, vid KlövergÄrden i StortrÀsk.- Att göra ost Àr som att trolla, jÀtteroligt, sÀger osttillverkaren.

Ostmassan öses i ostformar som ska vÀndas fyra gÄnger under den första timmen. Vasslen rinner och en syrlig doft sprider sig i Agneta Grennbergs egenhÀndigt ritade mejeri. FOTO: Göran Ström

Ostmassan öses i ostformar som ska vÀndas fyra gÄnger under den första timmen. Vasslen rinner och en syrlig doft sprider sig i Agneta Grennbergs egenhÀndigt ritade mejeri. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

STORTRÄSK2009-07-16 06:00
Solen skiner, fÄglarna sjunger, haren skuttar genom fÄrhagen, katten LillagrÄ vÀntar pÄ yoghurt och Agneta Grennberg gÄr mot mejeriet pÄ KlövergÄrden i StortrÀsk utanför Kalix.
Det Àr dags att tillverka fÄrost mitt i sommaridyllen.
- I dag ska det bli fetaost. Konsten Àr inte att göra ost, utan att fÄ dem likadana, sÀger Agneta.
Hon kontrollerar temperaturen i ystkaret, 60 grader.
Drömmen blev verklighet
Allt började nÀr Agneta Grennberg gick ut gymnasiet.
- DÄ bestÀmde jag mig för att jobba med kor, sÄ jag utbildade mig.
Sen öppnade hon sin bondgÄrd dÀr hon under fem Är hade kor. Men samtidigt fick hon pÄ sex Är fyra barn.
- Ekvationen gick inte ihop. FÄr Àr bÀttre, de Àr smÄ och mer lÀtthanterliga Àn kor sÄ jag började med fÄr i stÀllet.
PÄ gÄrden finns nu 63 fÄr, ett antal lamm och baggar, sju hundar, tvÄ katter och tre ponnyer.
Agneta Grennberg öppnar den knirrande dörren till mjölkrummet.
- FÄren Àr sÄ ivriga att komma in, springer, alla ska in pÄ samma gÄng. Det gÄr bara in tio och det Àr all möda att hÄlla emot grinden för att inte fler ska smita förbi. Jag har ostfriesiska mjölkfÄr de Àr avlade för att samarbeta med mÀnniskan och mycket trevliga och lÀttlÀrda.
Nattlig osttillverkning
Efter nÄgra Är som fÄrbonde vÀcktes tanken pÄ att tillverka ost.
Hon hyrde in sig i en skolmatsal.
- Jag gjorde mÀngder av ost pÄ nÀtterna och gav bort. Herregud vad det blev ost. Jag ville se om det var roligt och nÄgonting för mig.
Det var det och hon bestÀmde sig för att skapa ett eget gÄrdsmejeri. Hon gjorde alla ritningar sjÀlv..
- Jag funderade hur mycket plats
jag behövde för att jobba och köra vagnar.
Det var roligt och jag fick Àntligen anvÀndning av matematiken jag lÀrt mig i skolan.
Mejeriet stod klart 2001.
Att vara fÄrbonde Àr inte vanligt i Sverige, Àn mindre vanligt i Norrbotten.
- Det vore sÄ roligt om fler hade fÄr och vi kunde trÀffas. Intresset för fÄr ökar bland konsumenterna.
Medan hon pratar följer hon fÄrmjölkens förvandling frÄn mjölk till ost.
- Det Àr helt fantastiskt att kunna bo sÄ hÀr.
Sista bonden i StortrÀsk?
Men samtidigt finns det ett vemod i tillvaron.
- Bönderna blir allt fÀrre. Kanske blir jag den sista bonden i StortrÀsk. Bönderna behövs för inhemsk mat och för att hÄlla landskapet öppet.
Nu hoppas hon pÄ kontrakt med större inköpare sÄ att hon kan sÀlja fÄrkött och tillverka delikatessyoghurt och ostar av diverse sorter pÄ heltid.
...och nu blir det kaffeost
Osttillverkning Àr onekligen ett hantverk som krÀver bÄde noggrannhet, kunskap och tÄlamod. FÄrosten Àr klar och tillverkningen av kaffeost vÀntar.
- Jag trivs verkligen, jag har valt rÀtt i livet. Som bonde bestÀmmer jag över min egen tid och kan ta en stund att njuta och kÀnna att allting Àr bra, det Àr lycka. Nu ser jag fram emot mitt intyg pÄ att jag Àr
kravgodkÀnd, sÀger Agneta Grennberg.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om