Sedan 2017 erbjuds den befintliga personalen möjligheten att läsa in fler behörigheter på betald arbetstid. Studenter som läser pedagogiska utbildningar på högskolenivå och fortfarande är skrivna i Pajala kommun stöttas med en extra bonus på 3 000 kronor i månaden. Utbildade pedagoger som tar anställning i Pajala kommun erbjuds även en premie på 30 000 kronor efter tre års arbete.

Enligt Evgeny Krakov, tidigare ordförande i kultur- och utbildningsutskottet, menar att satsningen som nu har pågått i två år har varit en succé.

– Efter nyår får vi in en utbildad specialpedagog till skolan. Därefter kommer det att droppa in utbildade lärare och förskolelärare, säger Krakov i ett pressmeddelande.

Just nu stöttar Pajala kommun 12 studenter som går lärarutbildning.

– Att ha utbildad personal i våra skolor och förskolor är avgörande för att vi ska kunna ha en hög kvalité. Det här är en långsiktig politisk satsning som kommer att ge positiva effekter under många år framåt, fortsätter Krakov.

Marita Nykäinen har jobbat som lärare i Pajala sedan 1995. Tack vare att hon nu fortfarande får full lön har hon tagit chansen att utbilda sig till specialpedagog. I januari är hon färdig med svenska, läs och skriv.

– Andra som gör det får kanske 70 procent. Men Pajala kommun har skjutit in extra pengar så att man får full lön. Jag tycker att det har varit super av arbetsgivaren. Jag känner att jag har lärt mig massor, trots att jag redan har jobbat länge. Så nu är jag extra taggad, säger Nykäinen.