Nu har han däremot fått sitt efterlängtade visum och kan snart bocka av Saudiarabien.

– Det här blir sista landet. Det blir en frihet – sen behöver jag inte titta på kartan och listan över var jag ska nästa gång, säger globetrottern.

Han har i snart två års tid bara haft Saudiarabien kvar på sin lista. Nu har han planerat en resa till huvudstaden Riyadh.

– Jag har visum, men det är ingen garanti på att jag kommer in. Det är på passkontrollen i Riyadh de bestämmer, de kan ju vägra ändå. Man vet inte hur läget är när jag väl kommer dit, säger Enbuske.

Han har inte så höga förhoppningar på resan i sig, han hoppas mest komma dit för att kunna bocka av det landet från listan.

– Jag tänkte vara där i tre dagar. Det brukar inte vara så trevligt i länderna i Mellanöstern, förutom i Dubai.

Utrikesdepartementet avråder endast från resor i området vid gränsen till Jemen. Men Saudiarabien är i övrigt kantat av allvarlig kritik för hur man ser på mänskliga rättigheter.

Det finns olika siffror på hur många länder det finns i världen. Om man räknar med alla självständiga territorier och utbrytarrepubliker kan räkna till över 300. Men att säga att det finns 196 länder i världen är inte heller helt fel. Av dessa 196 har Bengt Enbuske besökt 195. Snart kan han ha besökt alla 196.

– Det var snart två år sedan jag tog näst sista landet. Jag fortsätter att resa ändå, men nu reser jag till länder som jag verkligen har velat åka till.