Susanne Darengren fick en korsbandsskada i knät efter ett fall år 2010.

Hon beskriver att hon hade mycket ont, men kämpade på med utbildning och arbete.

Det var först år 2013 som hon sjukskrev sig och det skulle dröja två år till innan operation.

Artikelbild

| Susanne Darengren är sjuk med 100 procent nedsatt arbetsförmåga enligt läkarintyg, men försäkringskassan gör en annan bedömning och anser att hon har arbetsfömåga.

Före och efter operationen var hon sjukskriven.

En natt år 2014 ramlade Susanne Darengren illa och slog i armbågen.

Då kände hon inte att hon skadat den mer allvarligt.

– Jag hade ont i knät och det var där mitt fokus låg - till efter att jag opererat knät och blev bättre där. Då kände jag att jag hade värk i armbågen, säger Susanne Darengren.

Artikelbild

| Susanne Darengren.

Undersökning visade att det saknas en benflisa i armbågen, vilket också lär förklara värk från axlar, armbåge och ned i armen och med konsekvens att hon exempelvis inte klarar att stänga en låda.

– Kroppen släpper om det blir tungt. Jag har medicin som lindrar nervreaktionen. Värken är kvar, jag vill inte ha medicin som gör mig dåsig på dagen.

I oktober år 2017 sade försäkringskassan nej till fortsatt sjukskrivning.

De ansåg att Susanne Darengren har arbetsförmåga, och den bedömningen kvarstår.

Susanne Darengren hänvisades att skriva in sig vid arbetsförmedlingen, vilket hon också gjorde, med tillägget att hon var förhindrad att ta arbete.

Efter många turer och överklagan så kvarstår försäkringskassans beslut.

Detta innebär, i korthet, att Susanne Darengren med undantag för juni till och med november 2018, har varit utan ersättning sedan hösten 2017 så när som på det politiska gruppledararvodet på 8 437 kronor i månaden (före skatt) som hon får från och med oktober månad 2018.

– När jag blev utkastad från försäkringskassan begärde jag ett flertal gånger ett möte med dem, det fick jag aldrig. Jag anmälde det till Justitieombudsmannen men fick inte gehör där, säger Susanne Darengren.

Susanne Darengren är gruppledare i Sverigedemokraterna i Kalix och det var för partiet hon fick arbete juni till och med november förra året, som ombudsman.

– Jag trivdes väldigt bra, men dels så var arbetet mycket mer än de 50 procent jag kunde jobba och dels så blev det en omorganisation inom partiet.

Ekonomin är i botten efter så lång tid utan, och senare med mycket låg, inkomst.

– Jag hamnade hos kronofogden, en bensinräkning som växte till 16 000 kronor. Jag är snart fri från skulderna där, säger Susanne Darengren som uppger att partiet redan innan hon engagerade sig informerades om hennes ekonomiska situation.

Susanne Darengren säger att det är sambon och hennes pappa som hjälper henne ekonomiskt.

– Min pappa som är pensionär hjälper med räkningarna, säger Susanne Darengren, skakar på huvudet och fortsätter:

– Jag vill ha ett jobb som jag kan klara av. Jag kan inte sitta länge åt gången, då får jag värk som tar nattsömnen. Jag klarar inte tunga lyft. Jag vill ha ett varierat jobb, med människor. Jag har kontaktat kommunen och sagt att jag står till förfogande för nattarbete, jag hoppas att det ska ge någonting.

Susanne Darengren har sökt om sjukpenning på 50 procent, med avslag och avslag på omprövningen.

– Jag ska överklaga till förvaltningsrätten, det blir mitt tredje varv där, säger Susanne Darengren som engagerat sig i en grupp på Facebook där människor drivit frågan till EU-kommissionen.

– Jag ger aldrig upp, säger Susanne Darengren.

Försäkringskassan har sagt att de inte kommenterar ärendet förrän saken är avgjord.