Luleå KONSERT

Luleå storband med Karin och Mimmi Hammar

Restaurangen, Kulturens hus

Fredag 23 marsRestaurangen i Kulturens hus är mer än fullsatt, trots den sena timmen på fredagskvällen. Publiken har kommit för att se Luleå storband spela med två av länets stora jazzstjärnor som numera turnerar Sverige över med en något ovanlig konstellation. Det är systrarna Hammar som äntrar scenen med sin trombonduo.

De öppnar med Work Song, en snabb swingig bit. Och det är svänget som sätter prägel på hela kvällen. Via pianisten och låtskrivaren Mathias Algotssons nyskrivana, gungiga Getxo Blues till den legendariska trombonduon Jay&Kais Israel. Ett trevligt, ganska lättsmält sväng, som passar fint till det där sista rödvinsglaset som publiken inmundigar.

Storbandet gör sitt bästa för att backa upp de båda solisterna, och lyckas med ett lite svajigt godkänt, för systrarna Hammar får hjälpa dem på traven emellanåt för att få igång drivet.Karin och Mimmi Hammar gör en dedikerad konsert. Det märks att de båda systrarna har ett utmärkt samspel tillsammans och framför allt att de har väldigt roligt när de spelar.

Deras olika tonspråk märks tydligt både i trombonsolona och sånginsatserna. Karin Hammars trombon låter klart och pärlande, precis som hennes röst i en svensk jazzdänga med text av Beppe Wolgers, medan Mimmi Hammars trombon isället gestaltar sina solon med glödande hesa och varma toner. Likadant är det när Mimmi Hammar sjunger Tim Hagans arrangemang Old Country - rösten är hes och varm, precis som mjuk, tjock sammet.

Och förhoppningsvis återvänder systrarna Hammar till länet snart - kanske den gången i sällskap av sin kvintett Sliding Hammers? Ida Fredriksson