Aino Kaisa Saarinen och Krista Lahteenmäki för Finland höll uppe farten på de fyra första sträckorna i sprintstafetten, där fem av tio lag försvann ur medaljstriden redan på den första sträckan.
På den femte sträckan utmanade Ida Ingemarsdotter Saarinen och då föll även Slovenien och Italien bort. När Charlotte Kalla stack iväg efter den sista växlingen fick hon direkt en lucka till Finland och Norge, en lucka hon höll i mål.
Artikelbild

Aino Kaisa Saarinen och Krista Lahteenmäki för Finland höll uppe farten på de fyra första sträckorna i sprintstafetten, där fem av tio lag försvann ur medaljstriden redan på den första sträckan.På den femte sträckan utmanade Ida Ingemarsdotter Saarinen och då föll även Slovenien och Italien bort. När Charlotte Kalla stack iväg efter den sista växlingen fick hon direkt en lucka till Finland och Norge, en lucka hon höll i mål.

 
- Det här känns riktigt stort, sade Charlotte Kalla till SVT efter guldjublet.
Svenskan hade nästan inte vågat hoppats på guld när hon vaknade i Holmenkollen på onsdagsmorgonen.
-  Men vi har haft en fantastisk dag i spåren. Vi hade jättebra skidor - bra bett och surf utför.
Kalla berättade att hon tändes lite extra av att Ida Ingemarsdotter utmanade Saarinen och tackade för utgångsläget hon fick.
-  Det var viktiga meter. Det var bara för mig att sträcka ut på sista sträckan.

Sprintstafetten har varit en stark svensk gren på de stora mästerskapen. Anna Olsson och Lina Andersson tog OS-guld i Turin 2006, 2009 blev det silver för samma duo.
Vid OS i fjol tog Charlotte Kalla silver tillsammans med Anna Haag.
På herrsidan är OS-guldet för Björn Lind och Thobias Fredriksson 2006 den hittills största meriten.