LEDARE Det blev så klart mycket resonemang om Sveriges roll i världen när utrikesminister Margot Wallström talade vid Noliamässan i Piteå under lördagen.

Hon lyfte fram Sveriges feministiska utrikespolitik och arbete i FN:s säkerhetsråd.

Hon konstaterade att den svenska modellen fortfarande är en förebild för många människor i världen.

Artikelbild

| Jämställdhetspolitiken är högt prioriterad för Stefan Askenryd, Margot Wallström, Helena Stenberg, Anders Lundkvist och andra S-politiker.

”Vi ligger i världstopp när det gäller innovationer, konkurrenskraft och ekonomisk styrka. Vårt arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är respekterat”, sa Wallström.

Ett fint bevis är omröstningen om Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd 24 juni 2016. Redan i den första röstningsomgången fick Sverige stöd från en klar majoritet – hela 134 av världens länder.

Det säger mycket om Sverige som land och Wallström som utrikesminister. Sverige och Wallström har ett gott rykte i världen.

Det stärks även att Wallström fått ta emot flera fina utmärkelser.

Såväl FN-organet UN Women som det globala nätverket Apoliticals och den amerikanska tidskriften Foreign Policy har uppmärksammat Wallströms feministiska utrikespolitik och hennes arbete för kvinnors rättigheter i världen.

Nu följer också fler nationer det svenska exemplet.

”Kanada har redan infört en feministisk utrikespolitik och Frankrike är på väg att göra det”, sa Wallström i sitt anförande i Christinasalen i Piteå.

Wallström talade emellertid inte bara utrikespolitik i Piteå. Hon tog också till orda i den inrikespolitiska debatten inför valet 9 september. Sverigedemokraterna och deras brist på jämställdhetspolitik fick sig en ordentlig släng.

”SD står för en direkt kvinnofientlig politik. De vill begränsa aborträtten, ta bort de så kallade pappamånaderna i föräldraförsäkringen och återinföra sambeskattningen som Sverige avskaffade 1971”, sa Wallström.

Om dessa SD-förslag har det inte talats särskilt mycket om i valdebatten. Men de tål verkligen att uppmärksammas.

Om SD får ökat inflytande, vilket många opinionsmätningar pekar på, riskerar det att bli en ”backlash” för jämställdheten.

Jämställdhetspolitiken är inte Jimmie Åkessons starkaste gren.

SD är ett gubb- och grabbdominerat parti. Den manliga dominansen i partiet är mycket stark.

70 procent av partiets riksdagskandidater är män.

Bara 30 procent av SD-kandidaterna är kvinnor.

På de socialdemokratiska valsedlarna är bilden en helt annan.

Socialdemokraterna är det riksdagsparti som har absolut jämnast könsfördelning på sina valsedlar. 50-50, enligt valmyndighetens sammanställning.

Följaktligen är jämställdheten högt prioriterad för Socialdemokraterna i både inrikes- och utrikespolitik.

Sedan regeringsskiftet 2014 har Sverige inte fått bara en feministisk utrikespolitik, utan också en jämställdhetsmyndighet, en ny sexualbrottslag, en tredje ”pappamånad” i föräldraförsäkringen, återinförande av årliga lönekartläggningar samt gratis mammografi och livmoderhalsscreening i hela landet.

Kort sagt: Socialdemokratisk jämställdhetspolitik är inte bara snack utan också verkstad.

Margot Wallström, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, finansminister Magdalena Andersson, socialminister Annika Strandhäll, kunskapsminister Anna Ekström och andra starka S-kvinnor förtjänar definitivt fortsatt förtroende även efter höstens val.