Hon bor växelvis i de båda provinserna, sommartid i den svenska och vintertid i den franska. Under Pajala marknad ställer hon ut de båda provinserna under rubriken ”Tornedalen Languedoc t. o. r.”

Maj-Siri Österling föddes 1940 i Muonionalusta vid Muonio älv och växte upp i Gällivare nära den samiska kulturen. Om detta berättar hennes konst. Hon följde med när hennes pappa och de andra karlarna i byn byggde laxpator, kraftiga störar som stoppade laxen när den vandrade uppströms i älven.

Dessa laxstörar har återkommit i hennes installationer. Vid Siljans strand i Rättvik finns 800 störar i blått, rött och gult. Hon fick också placera en laxpata intill kraftverket i Sollefteå. Och så i Frankrike, också där finns nu en laxpata av Maj-Siri Österling. I Korpilombolo gjorde hon också en installation med namnet ”Störarna”. Med den ville hon uttrycka sin hyllning till bönder, laxfiskare, renskötare och kronotorpare.

Artikelbild

Ur serien ”Nät - pasteller”

Stora installationer är bara en del av Maj-Siri Österlings konstnärliga uttryck. Hon målar också och då kan det bli vinfälten i Frankrike, men också ansikten från de båda länderna.

I Tornedalen blir det oftast älven med fisket och isen, men också vargen.

Maj-Siri Österling har ett välfyllt CV. Efter universitetsexamen i Uppsala blev det studier i Frankrike på konstskolan Académie de la grande Chaumière och högskolan Ecole du Louvre. Hon har haft separatutställningar runtom i Sverige och i många av Europas länder. Västerås konstmuseum och Statens konstråd har hennes verk i sina samlingar.

Efter Pajala marknad hänger utställningen kvar i Pajala bibliotek fram till den 3 augusti.