Just nu har två distrikt av Jokkmokks totalt fyra distrikt räknats, och det ger vid handen att Sverigedemokraterna går starkt framåt i stora delar av kommunen. I Porjus tog Sverigedemokraterna storslam och det socialdemokratiske kommunalrådet Robert Bernardsson, kan bara konstatera socialdemokraternas tapp i den norra kommundelen.

– I förlängningen är det svårt att bedöma men vi måste vänta in resultaten för de övriga valdistrikten i kommunen.

Vad tror du orsaken är till ert stora tapp?

– Det är nog kopplat till samhällsutvecklingen i Porjus. Väljarna känner inte förtroende för vad vi gjort där. Det är tråkigt för vi har försökt jobba konstruktivt även för Porjus. Men de känner inte förtroende för oss där.

Två distrikt är alltså räknade just nu. Socialdemokraterna är största partiet i kommunvalet med 42 procent av rösterna. Därefter följer Framtid Jokkmokk och Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna är det parti i kommunen som växer mest och Socialdemokraterna har tappat flest väljare.

– Man måste vänta in och se resultatet i hela kommunen. Men vi Socialdemokrater får rannsaka oss själva och se om det finns något vi kan göra för att återfå förtroendet hos väljarna. Det är vad jag kan säga nu, säger Robert Bernardsson.

 

Uppdaterad:
När alla distrikt i Jokkmokk var räknade slutade valet till kommunfullmäktige såhär:

Socialdemokraterna 40,0 (-3,6)

Framtid i Jokkmokkk 17,9% (+3,2)

Miljöpartiet 13,6% (+-0)

Samernas väl 7,4% (+0,8)

Vänsterpartiet 6,7% (+0,3)

Sverigedemokraterna 6,7% (+3,3)

Moderaterna 5,0 (+1,9)

Liberalerna 1,7 (-5,5)

Centerpartiet 0,5(-0,5)

Feministiskt initiativ 0,3 (+0,3)

Kristdemokraterna 0,3 (-0,1)