Luleå KOnsert

Luleå Storband

Dirigent: Bengt Ek

Gästsolister: Mats Garberg, Dan Johansson, Magnus Puls

Ebeneser, Luleå

Lördag 6 majFrån första tonen stod det klart att Luleå Storband bjöd på swing. Lördagskvällens konsert på Ebeneser förflyttade åhörarna till en annan tid - då Benny Goodman var stjärnan framför andra. Så vad passar bättre än att inleda med ett knippe melodier från The king of swings repertoar? Kvällens dirigent Bengt Ek bjuder på några härliga och välljudande solon i sann Goodmansk stil. Klassiker som Don't be that way och Stompin' at the Savoy är aldrig fel.

Kvällens förste gästsolist att presentera sig är Mats Garberg som bjuder på en underbart ljuv Naima av John Coltrane. Den andre, Magnus Puls är en duktig trombonist men också en bra bluessångare. Något han verkligen får utlopp för i både Everyday I have the blues och Allright, okay, you win. Hans själfulla stämma och trombonspel kommer till fint uttryck i båda. Gästsolist nummer tre, Danne Johansson bjuder på ett inspirerande och pulserande flygelhornsolo i Lullaby of the leaves.Orkestern har även många egna duktiga solister. Gunilla Ask lyckas med ett innerligt saxsolo ersätta Monica Zetterlunds röst i Bobbie Ericssons softa ballad En gång i Stockholm. Lasse Bäck bjuder på ett lika välklingande spel i Sammy Nestico-balladen Lonely street.

Kvällens höjdpunkt uppnås i två vitt skilda nummer placerade bredvid varandra. Först svängiga bossan Record Ami med Mats Garbergs frenetiska saxspel och Per Öbergs eldiga gitarrsolo. Denna åtföljs av en lyrisk I've grown acustomed to her face där Danne Johanssons flygelhornsolo får en spröd, nästan bräcklig ton.Att spela låtar från standardrepertoaren, i originalarrangemangen från då det begav sig kan vara ett vågspel. Ofta försöker musikerna att efterlikna originalen så mycket att det som åhörare låter som om man lyssnar på en skivinspelning.

Detta undviks dock genom att storbandet vågar ta en egen ton och förvalta låtskatten på ett eget vis. Det är lördagskvällens konsert på Ebeneser med Luleå storband ett tydligt bevis på och bandet låter tajt under Bengt Eks säkra hand.