Rainbow Gathering har samlat tusentals människor i Kallak utanför Jokkmokk. Förutom att vilja uppnå kärlek och fred på jorden, är grönsakshandel något de sysselsatt sig med på orten. Iallafall om en frågar Andreas Larsson.

– De har absolut påverkat handeln, främst på frukt- och gröntavdelningen där det har gått åt som hårdast. Man är inte van vid att folk kommer in och köper i så stora volymer, säger han om inköpen som har gjorts kilovis av bland annat potatis och vitkål.

Försäljningen av de stora mängderna från grönsaksavdelningen har varit gynnsamma för butiken.

– I stort sett från dag ett så har tältlägret haft en positiv påverkan på försäljningen för oss, det har gett oss några procent plus. För oss har tältlägret i det stora hela varit bra.

Förutom en ökad procent i omsättning har försäljningen av varor som de generellt inte säljer mycket av ökat medan försäljningen av kött är oförändrad.

– Jag antar de flesta av dem är veganer för köttförsäljningen har inte påverkats överhuvudtaget. Det är grönt och mycket veganprodukter som det inte brukar gå åt så mycket i vanliga fall.

Har det tagit slut för andra kunder?

– Som tur är har vi tre stora huvudleveranser varje vecka så vi har ändå lyckats hålla en relativt jämn nivå. Just i början, när vi var oförberedda, hade vi ett par dagar då det var ganska tomt. Men lokalborna kände till tältlägret i Kallak så de hade förståelse för varför det tog slut.