En tangokvintett med Musikhögskolan i Piteå som gemensam nämnare återvänder till stan. Tillsammans med dansarna Rita Caldas och Jorge Talquenca spelar de föreställningen ”La Muerte del Ángel” den 11 november.

– Alla i bandet känner varandra från Piteå, där vi har gått lite olika linjer, berättar initiativtagaren till gruppen Isabelle Andö som numera bor i Stockholm.

Gruppen Paso Nuevo bildades 2013 och har gjort en del egna konserter, ibland med dansare.

Artikelbild

Rita Caldas och Jorge Talquenca.

– Nu har vi tillsammans med två proffsdansare tagit fram en handling, en sorts röd tråd som löper genom föreställningen, och en koreografi. Det är en kontrastrik föreställning med starka uttryck, man blir berörd känslomässigt av både musiken och dansen.

Två sviter av den argentinske kompositören Ástor Piazzolas tango nuevo-musik är grunden till föreställningen.

– Vi spelade lite Piazzola under skoltiden och tycker allihop mycket om musiken. Det är lite jazzigt, modernt och svängigt, lite konstigt ibland och väldigt melodiskt ibland. Den har många olika element, kan vara både dramatisk och soft. Den är kul att spela och fin att lyssna på, säger hon.

Det som skiljer Ástor Piazzolas musik från mer traditionell tango är de annorlunda, lite oregelbundna taktarterna och de snabba växlingarna.

– I traditionell tango, som vi också spelar ibland, är det lite mer samma stuk på en och samma låt. Det är samma takt, och det är kanske lättare att förutse vad som ska komma. Men vi tycker om att spela sån musik också.

Isabelle Andö har även dansat tango.

– Musiken kom först, sen tänkte jag att det vore kul att prova dansa lite också. Det är en väldigt spännande och fin dans med mycket improvisation och att känna in musiken. Sen har jag väl kommit fram till att jag hellre spelar än dansar, men det är roligt att ha kombinationen, att ha sett det från båda håll.

Trots att gruppmedlemmarna skingrades efter skolåren i Piteå har de återvänt då och då.

– Två bandmedlemmar bor fortfarande kvar i Piteå, och en i Örnsköldsvik. Just nu är det fler som bor uppe i norr än söderut, men det växlar lite, säger Isabelle Andö.