Läste i dagens tidning den 5 april) om vad de som håller i Pajala marknad inte vill att Hamnfestivalen i Luleå ska vara samma helg, de sa att de hade första tjing! (hur kan man ha det om en helg?) För som de skrev, det kommer alltid vara något som krockar med något annat när det gäller sommaraktiviteter i länet för sommaren är ganska kort här uppe så varje helg måste utnyttjas till max.

Ibland kan man bli så less på att vi ofta är gnälliga här uppe, det är alldeles för ofta något vi ska klaga och tycka är fel mellan kommuner.

Varför kan vi inte vara glad för ALLT som händer här uppe, se det positiva med att det händer något i Norrbotten.

Det är väl bättre vi försöker få turister att vilja komma till oss, göra något unikt som inte finns på andra ställen i Sverige/världen. Ta till vara våra tillgångar som finns här uppe. Klappa varandra om ryggen istället och gläds åt allt som händer i Norrbotten. Viktigt är att vi har ett starkt nav i Norrbotten så får alla andra positiva vibbar av det.

Men det jag tror är att marknader i allmänhet kommer att avta för att intresset minskar att gå runt på en marknad.

Festivaler har hållit på att dö ut på grund av minskad publik så nu har festivaler oftast gratis inträde för att vi ska lockas komma ut. Det var det bästa de har gjort när inträdet slopades. Jag kan gå till mig själv när det gäller intresset för marknader, det var lite roligt att gå på marknader under 70-, 80- och en del av 90-talet eftersom det inte fanns nästan något annat som hände här uppe. Men sen är det lätträknat på ena handen de gånger jag åkt till en marknad de senaste 25 åren.

Jag tycker att det spelar ingen roll var jag går på en marknad, det är samma på alla marknader, det som skiljer är någon lokal utställare och ska jag vara ärligt så ser jag inget roligt i det att gå runt, runt marknadsstånd. De yngre kommer inte vara intresserade att gå bara på en marknad i framtiden med något öltält på kvällen.

De som ordnar aktiviteter i Norrbotten behöver nog börja tänka nytt för att göra något roligt när hemvändare återvänder. Den yngre generationen kommer knappast vilja gå runt marknadsstånd eftersom vi kan röra på oss på ett annat sätt nu, se världen mm så för att göra att det lockar att vilja besöka era aktiviteter så behöver alla börja tänka lite nytt.

Gör något roligt för de som bor där, de som återvänder hem under sommaren och för att locka andra norrbottningar att komma och för att inbjuda turister så behöver det vara något annat än bara en marknad med lite öltält på kvällen. Gör något som bara vi här uppe kan erbjuda, ta fram våra resurser. Gör det attraktivt att vilja besöka Er en helg.

Det ortsbor och hemvändare vill är att ha en plats där alla kan mötas för att träffa varandra. Det är det som är roligt, att träffas, få prata med de som de inte sett på länge, ha trevligt tillsammans en helg. Börja tänka nytt och framförallt börja glädjas med varandra för det som händer här uppe. Det gör Norrbotten attraktivt. Mer positivt tänkande! Gå samman och gör något som gör Norrbotten attraktivt! Låt solen lysa på oss alla som bor i Norrbotten! Gör Norrbotten attraktivt sommar som vinter!