I måndags begav sig kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt (S), tillsammans med kommunchefen Peter Andersson och IT-chefen Thure Holmström till Stockholm för att prata med Telia.

– De får ju inte spaden i jorden. Vi får knappt någon information, och de har varit svåra att få tag på. Det behövdes ett omtag, säger Flinkfeldt.

Enligt henne har Telia nu tagit på sig skulden för att det blivit så här.

– Det kändes uppfriskande. Man säger att man vill få det här att funka. Att man varit naiva från början. Man trodde det skulle bli billigare att gräva än vad det visade sig, och att man nu behöver skruva i förutsättningarna för att det ska bli genomförbart.

Stödet från Jordbruksverket för fibrering av landsbygden ligger på 45 miljoner kronor, men enligt uppgift skulle det kosta Telia mer än det tredubbla att genomföra. Därför har man tittat på alternativa lösningar; att samförflägga fiber i befintliga ledningar, smälla upp master och köra trådlöst där det blir för dyrt att gräva.

Tror du det blir någon fiber?

– Det tror jag, men det står inte 20 på kö att gräva om Telia drar sig ur. Därför får vi vara tålmodiga och jobba med det vi har, säger Britta Flinkfeldt.

Telias pressansvarige, Magnus Limås, beklagar att det ser ut som det gör.

– Jag förstår att det är frustrerande för alla inblandade. Det ligger flera aspekter bakom att det dragit ut på tiden, bland annat att den beräknade kostnadskalkylen inte överensstämde med de verkliga förhållandena i Arjeplog. Det är långa avstånd och svårarbetad terräng. Projektet är inte görbart enligt den grundplanen vi haft.

Limås säger att man nu har en god dialog med kommunen där man jobbar mot att landa i en gemensam lösning.

– Vår ambition är att gräva fiber där det är görbart, och att där det inte är görbart hitta alternativa lösningar.

Kan Telia lova att projektet kommer att genomföras?

– Jag kan säga att vi har en god dialog med kommunen där ambitionen är att gräva fiber där det är görbart, och att hitta alternativa lösningar där det inte är görbart.

Limås vill inte gå in på vad som händer om man trots allt kommer fram till att projektet blir för dyrt, om Telia kan bryta kontraktet med kommunen.

– Jag vill säga att vi har en positiv och bra dialog med kommunen om detta.