En stor anledning till få utlandsfödda på utbildningarna är att testerna är ganska språkberoende. Det krävs helt enkelt en bra svenska för att kunna viga sin koncentration åt rätt saker under testerna. Den planerade utbildningsstarten är under hösten 2017 och ska pågå i 60 veckor. Av 26 elever är tanken att 5-7 elever ska ha annat modersmål än svenska.

Ahmed Osman är en av de uttagna utlandsfödda eleverna som klarat testerna för att få gå lokförarutbildningen. Han har varit tre år i Sverige.

– Jag kommer från Eritrea och kom till Boden i september 2014. Det tog ett år innan jag fick uppehållstillstånd, säger Ahmed Osman.

Artikelbild

| Svenska viktigt. När han kom till Sverige började Ahmend Osman läsa svenska hos ABF och sedan SFI. " Språket är nyckeln för att få ett jobb och hitta en arbetsgivare."

Tre månader efter tillståndet fick eritreanen börja läsa svenska på SFI, svenska för invandrare.

– Jag hade redan tjuvstartat då för svenska är inte ett lätt språk. Jag började första dagen jag kom till Sverige och läste svenska två dagar i veckan hos ABF. Vi fick mest lära oss grammatik och ord så jag kände att jag behövde träna att prata svenska med svenskar, säger Ahmed Osman.

Han skaffade en praktikplats på Röda Korset och fick en möjlighet att kunna konversera på sitt nya språk.

– Språket är jätteviktigt. Det är nyckeln för att få ett jobb och hitta en arbetsgivare. Det finns alla möjligheter i Sverige. Jag tror ens egen inställning beror på om man tycker att saker och ting är svåra eller om man vill göra något eller inte, säger Ahmed Osman.

Han fick arbete åt IOGT-NTO samtidigt som han gick på SFI.

– I mars förra året kom flera utbildningsföretag bland annat TCC till Lärcentrum och berättade om utbildningen.

Då sade Ahmed åt sin lärare att han ville bli lokförare.

– Då sa läraren åt mig att jag inte skulle bli ledsen om det inte gick för bara tio procent klarade testet. Några kompisar som är bra på svenska hade också gjort testerna och kuggat, säger Ahmed Osman.

Men skam den som ger sig. Ahmed åkte till Luleå och gjorde första testet, som han klarade fast det kändes svårt.

– Jag var ensam av fyra som gick vidare till nästa omgång. Jag fick mer än godkänt.

– Jag gjorde sammanlagt fyra tester. Det sista var ett psykologitest. Efter varje test fick jag huvudvärk i ett dygn. Min hjärna blev helt utmattad, säger Ahmed och skrattar.

Han är jättenöjd över att ha klarat utmaningen.

– Lokförare är ett bra självständigt arbete som jag tror jag kommer att trivas med.