Midsommarhelgen är en av de mest trafikintensiva helgerna under året. Men också den helg då det konsumeras mest alkohol.
Den som tänkt förlita sig på sin alkomätare inför hemresan bör vara försiktig, visar Testfaktas test. Hela åtta av tretton undersökta produkter är inte tillräckligt tillförlitliga och flera är direkt missvisande.
– Det är förvånansvärt att det fortfarande finns så mycket skräp på marknaden, säger Tomas Jonsson, VD på Motorförarnas Helnykterhetsförbunds (MHF) testlaboratorium som utfört testet på uppdrag av Testfakta.
Det är framförallt billiga produkter inköpta från olika webbutiker som inte går att lita på. Men även Mekonomens mätare Carwise AL2500 Elite visar helt fel värden. Vid 0,2 promille, som är gränsen för rattfylleri, indikerade mätaren alkohol vid endast ett av tio prov.
– Jag tycker det är direkt oansvarigt att en seriös aktör som Mekonomen säljer en sådan här produkt. Deras målgrupp är ju verkligen bilförare, säger Tomas Jonsson.
När Testfakta kontaktar Mekonomen uppger företaget att man precis plockat bort produkten ur sortimentet på grund av brister i kvaliteten.
– Bristerna bekräftas nu av ert test. Vi ser allvarligt på detta och välkomnar självklart de kunder som köpt Carwise AL2500 Elite att lämna tillbaka produkten till någon av våra butiker och få pengarna tillbaka, säger Gabriella Granholm, kommunikationsansvarig på Mekonomen.
I testet tittar man dels på hur bra alkomätarna är på att mäta rätt vid upprepade tillfällen. Och dels hur bra de är på att mäta den så kallade djupa lungluften – den luften som verkligen motsvarar alkoholhalten i blodet.
– Det är svårt att veta hur mycket man ska ta i när man blåser och därför är det viktigt att mätaren känner av att det är rätt luft som mäts. Det är inte så intressant att mäta alkoholhalten i rummet eller i munhålan, säger Tomas Jonsson.
Åtta av produkterna i testet tar inte provet på den djupa lungluften och de mätvärden man får fram går helt enkelt inte att lita på.
Förutom Mekonomens mätare upprörs Tomas Jonsson extra mycket över CDON:s produkt med namnet ”Professionell polisalkoholmätare”.
– Att kalla en produkt så när den inte fungerar alls är helt förkastligt. Man lurar konsumenter att begå brott och utsätter medtrafikanter för fara, säger han.
CDON:s mätare, liksom ett par andra produkter i testet, anger dock en högre alkoholhalt än som egentligen var fallet. Men det betyder inte att man kan lita på dem, enligt Tomas Jonsson.
– Det visar bara att mätaren saknar precision och nästa gång kanske den anger fel åt andra hållet. Dessutom mäter dessa mätare ändå inte på den djupa lungluften, säger han.
Får man då sälja alkoholmätare som inte mäter rätt. Ja, i dagsläget finns inga lagstadgade krav för mätare som säljs till privatpersoner – något Tomas Jonsson anser är helt fel.
– Någon myndighet borde ta ansvar för produkten. Det handlar ju om att rädda människoliv, säger han.
¨
Motormännens Helnykterhetsförbund, MHF:s testlab har på Testfaktas uppdrag testat 13 alkoholmätare inköpta i butiker och webbutiker. Testet är utfört mot delar av de båda branschstandarderna SS-EN 16280:2012 (alkomätare för privat bruk) och SS-EN 15964:2011 (alkomätare för polis och företag).
Följande saker har testats:
Mätprecision och repeterbarhet: 10 nyktra blås varvades med 10 blås där alkoholkoncentrationen i luften motsvarade 0,2 promille (0,1 mg/liter luft). Laboratoriet kontrollerade hur mycket mätvärdena varierar mellan olika prov.
Djup lungluft: Mängden luft som blåsts in i mätaren när provet tas mäts. För ett tillförlitligt resultat bör provet inte tas förrän efter minst 1,2 liter luft.
Rätt kalibrering: Laboratoriet kontrollerar så att tillverkaren ställt in mätaren rätt.
Kontaminering: Laboratoriet kontrollerar om nyktra blås smittas av tidigare onyktra blås. Det vill säga att alkohol från tidigare mätningar ligger kvar och ger utslag fast de inte ska det.
Hanterbarhet: En bedömning gjordes av hur användarvänlig produkten är. Mätaren ska helst ge tydliga instruktioner om när man ska ta provet och tydligt ange analystid och provresultat.
Brister i produkten: Till exempel om viktig information om kalibrering saknas. Eller om mätaren saknar munstycke eller andra delar som behövs för trovärdiga resultat.