Thomas Fogdö om grunden för att lyckas

"Inga egenskaper som kännetecknar en vinnarskalle är medfödda, allt är sådant vi kan påverka själva." Orden kommer från Thomas Fogdö, flerfaldig världscupsegrare i slalom, vars liv ändrades i ett slag.

"Under lång tid har vi hört att det krävs att du har något speciellt för att lyckas, men det handlar väldigt mycket om att förbereda sig och ha en passion för det du gör" säger Thomas Fogdö.

"Under lång tid har vi hört att det krävs att du har något speciellt för att lyckas, men det handlar väldigt mycket om att förbereda sig och ha en passion för det du gör" säger Thomas Fogdö.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-12-04 19:35

Thomas Fogdö är född i Gällivare år 1970, han flyttade därifrån år 1995 och bor numera i Uppsala med fru och tre barn.

– Jag är Gällivarebo i själ och hjärta, men jag kallas för "nollåtta" när jag åker hem, säger Thomas Fogdö.

Intresset för slalom väcktes tidigt, idolen var Ingemar Stenmark, och intresset kom alltså att bli hans jobb.

Olyckan som förändrade livet hände samma år som han skulle fylla 25, i samband med ett träningspass i Åre då han ramlade i ett skogsparti på väg till backen, landade illa och bröt ryggen.

Läkaren meddelade att operationen gått bra och att han förmodligen skulle få sitta resten av livet i rullstol.

– Jag fattade ingenting, hur kunde kan säga att den gått bra och att jag förmodligen aldrig skulle kunna gå igen?! Han sade också att jag skulle kunna leva ett normalt liv. Jag tänkte "den här läkaren är dum i hela huvudet", vadå normalt liv?! Allt som var mitt liv var ju benberoende, säger Thomas Fogdö som tillägger:

– Det blev ett annat liv, inte riktigt det jag tänkt mig, men bra ändå.

Thomas Fogdö är idrottspsykologisk rådgivare, föreläsare och författare.

Drömmen var dock att bli polis, som pappa hade varit, den drömmen avskrev han efter olyckan.

– Jag stängde den dörren helt och det stör mig. Vad är det som säger att jag inte kan bli polis? Finns det poliser i världen som sitter i rullstol? Så klart det gör. När vi möter framtiden ska vi inte så snabbt säga "det går inte". Om det finns hinder längs vägen - ta stöd, bolla idéer med människor och leta lösningar. Hade vi människor gjort som vi alltid gjort, så hade vi fortfarande suttit i grottorna, säger Thomas Fogdö som där ser kopplingen till "vinnarskallar".

Han frågar föreläsningens åhörare, denna dag i Kalix folkhögskola, vad en "vinnarskalle" gör eller har, och får svaren att de är engagerade, motiverade, har passion, gör vad de tycker är roligt, är beslutsamma, är duktiga på att se vinsterna fram till målet och har drömmar.

Thomas Fogdö säger vidare att han inte gillar ordet "vinnarskalle" om det inte avser något som är för alla och han tipsar om att förstärka det positiva i livet, som bygger självförtroendet, och träna på attityden varje dag.

– Inget av allt detta som vi räknar upp kännetecknande en "vinnarskalle" är medfödda förmågor, allt är sådant vi kan påverka själva, säger Fogdö.

Thomas Fogdö visar bilden från efter ett lopp i Åre, bilden är tagen av Nisse Schmidt.
Thomas Fogdö visar bilden från efter ett lopp i Åre, bilden är tagen av Nisse Schmidt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!