Tidender har träffat Linnea Luttu och Sandra Daniloff som går journalistlinjen på Kalix Folkhögskola men just nu gör sin praktik på en tidning. De fick praktikplatserna genom ett samarbete mellan tidningen och skolan men säger att det egentligen inte är så svårt att få praktikplats inom media.
- Vissa i vår klass hade väl kanske lite problem med att hitta praktikplats, men de sökte sig bara längre ner i landet. Ingen blev utan så det är ju inte omöjligt.
När de skulle gå ut sin praktik var de lite oroliga för vad de skulle behöva göra.
- Jag var orolig över att behöva hämta kaffe åt alla, jag kan inte göra kaffe, skrattar Linnea och fyller i att de faktiskt har fått göra allt man gör på en tidning, allt från att skriva artiklar till att göra tv.
- Även om vi har praktiska uppgifter i skolan så är det ganska stor skillnad att komma hit. I skolan har man lång tid på sig att göra något så då gör man det i sista sekund. Här måste man sätta igång direkt och göra det snabbt.
Började i gymnasiebyn
Linnea och Sandra började sin utbildning på medieprogrammet i Luleå Gymnasieby. De tycker att det gav dem tekniken och en bra grund inom journalistiken. Linnea visste redan under gymnasiet att hon ville jobba inom media, det spelade ingen roll om det var radio, tv eller tidning.
- Det låter klyschigt men det är ett så varierande yrke, man har nya uppgifter och träffar nya människor varje dag, det var därför jag ville jobba som journalist.
Sandra var lite mer osäker och jobbade först i USA som au pair och sen i Norge. När hon sedan skulle läsa vidare kollade hon på många olika skolor och utbildningar men inte på Kalix Folkhögskola.
- Jag tänkte att Kalix är ju Kalix så dit vill jag inte flytta men efter ett skrivprov så kom jag in och valde mellan att flytta dit eller till USA.
Men valet att flytta till Kalix är inget hon ångrar, att inte höja linjen till skyarna går inte.
- Det är världens roligaste linje och nästan bara praktisk utbildning. Det som är så bra är att man blir så allmänbildad och engagerad utan att man märker det! Även om man bestämmer sig för att inte jobba som journalist efter att man ha gått ut så är det en riktigt bra linje för då har man lärt sig en massa om nästan allt.
Framtidsplaner
I framtiden vill de absolut jobba som journalister, eller i alla fall inom media.
- Jag har haft riktigt tråkiga jobb och jag trodde att det aldrig skulle bli kul att jobba men nu vill jag nästan inte gå hem härifrån, säger Linnea.
- Ja, man växer verkligen in i jobbet och letar hela tiden efter nyheter. En vanlig människa går förbi ett hål i marken, en journalist stannar upp och funderar på varför det är ett hål i marken. Jag vet inte exakt var jag är om fem år men jag vill absolut jobba med det här, säger Sandra.