Andra rättegångsdagen mot "fönstertittaren" var det dags för 10 kvinnor att vittna om sina upplevelser som fått dem att polisanmäla mannen.

Den 53-årige mannen bor på samma område i Öjebyn som flera av de drabbade kvinnorna. Händelserna som lett till åtal började 2016 och pågick fram till 2018 under sommaren och hösten.

Historierna är ganska lika. Det handlar om fönstertittande och ovälkomna samtal. Den åtalade misstänks för att ha ringt videosamtal där han onanerat. Även vanliga telefonsamtal ska ha förekommit och där ska 53-åringen stönat och kommit med fräcka anspelningar. Sms och mms tillhörde också mönstret.

Samtalen till var och en har varit många. Terroriserad var ord som användes av målsäganden.

En medelålders kvinna vittnade om 14 samtal på en dryg timme.

Det här har fått många av dem att må riktigt dålig. De vittnar om otrygghet och rädsla. Hur utsatta de känt sig och hur de blivit oroliga för närstående. Flera är märkbart påverkade av att minnas händelserna.

– Jag visste inte vem det var innan jag spårade samtalen. Jag har känt mig iakttagen och rädd, säger en kvinna som börjar gråta när hon minns händelserna som började 2016.

"Så obehagligt att den människan vet något mig, vem jag är och jag vet inte vem han är", sa en kvinna.

Den åtalade förnekade brott. Han gav otydliga förklaringar på åklagarens frågor varför Telias spårning lett till honom. Han menade att polisen blandat ihop hans telefoner och att han haft mobilen utlånad.

– Det finns inte en miljons chans att jag skulle göra så, sa han och syftade på de sexuella samtalen.

Kammaråklagare Anna Väppling fann åtalen styrkta och bevisningen styrkt, och yrkade på fängelse i fyra månader.

– Men jag tycker att det finns skäl för ytterligare psykiatrisk undersökning. Eftersom det är stor risk för återfall i brottslighet yrkar jag att den åtalade stannar i häkte.

Förvarsadvokat Elvira Hemphälä menade att det fanns många motstridiga uppgifter och att den åtalade hade rätt att röra sig i sitt bostadsområde.

– I vissa fall är det endast målsägandes ord som bevisning.

Rätten ansåg att det fanns övertygande bevisning mot 53-åringen och att han skulle kvarstanna i häkte medan en rättspsykiatrisk undersökning görs. Om ungefär fyra veckor, när den är klar, återupptas rättegången.