Det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet i Kiruna hade läkartid för ett helt annat ärende. Den där irritationen omkring ögat var inte något han hade tänkt på mer än att det just var irriterande. Det var bara något som säkert går över, tänkte han. Men som tur är hade läkaren ett gott öga.

– Läkaren sa att det där är något vi måste titta på direkt. Jag hade en liten hudförändring, inget märkvärdigt, bara som en liten bubbla på huden under ögat.

Det visade sig efter provtagningar att den där lilla bubblan under ögat var en tumör.

Artikelbild

– Det var en godartad tumör som de plockade bort. Jag tror inte att det ska vara något problem längre. Fast det ser ju inte så trevligt ut efter operationen, jag ser ut som en boxare nu. Vad ska jag säga? Det går hett till i politiken i Kiruna.

Lars Törnman menar nu att det är viktigt att tänka på att även saker som verkar så futtiga som hans irritation i ögat – kan vara mycket större.

– Jag tänkte bara: Vad är det för irritation under ögat? Den går väl bort med tiden. Sådana där smågrejer är man inte så orolig för, det är väl större grejer som hjärtat man kan bli mer orolig för.

För Törnmans del var det bra att den upptäcktes i tid.

– Den sprider sig inte, men den växer ju.

Hann du bli orolig?

– Nej, i och med att jag fick besked direkt att den var godartad.

Så länge de fick bort allt vid operationen ska ögat nu vara säkerställt.

– Jag är imponerad av den sjukvård som finns i länet, trots allt. Jag fick tid relativt fort och det är jag ju tacksam för. I det här fallet är tiden viktig och jag tycker att hela laget som tog hand om mig var duktiga. Nog ska vi vara trygga så länge det finns resurser i sjukvården, det är väl just resurser som brukar vara problemet.