Klockan 03.17, den 3 mars 1940, ringde grosshandlare Dahlèn brandkåren. Han hade vaknat av en smäll och när han tittade ut brann det i Flammans fastighet på Magasinsgatan.
Några minuter senare var brandkåren på plats men då var huset övertänt. Från tredje våningen hördes rop på hjälp. Brandkåren reste en stege för att rädda de nödställda, men den fattade omedelbart eld på grund av hettan från den explotionsartade branden.
"Med sammanknutna lakan kunde dock de nödställda, fru Vivianne Åström och
hennes två söner i 18-årsåldern, bageriarbetaren T Häll och redaktör Filip Forsberg fira
sig ner till marken," skrev NSD på måndagen.
Fem omkom
De boende på andra våningen gick inte att rädda.
Där omkom Svea Granberg och 12-årige sonen Torgny. Maken Valdemar Granberg satt då internerad i Storsien. Flammans ekonomichef Artur Hellberg, hans fru Alice och deras dotter Maj, 8 år, dog också i branden.
Attentatet mot Norrskensflamman skedde under andra världskriget i en politiskt laddad tid. Vinterkriget pågick i Finland. I Sverige fanns starka krafter för ett svenskt deltagande på finsk sida mot Sovjetunionen.
Kriget i Finland närde kommunisthatet i Sverige. Kommunisterna sågs som presumtiva landsförrädare, redo att sluta upp för den store grannen i öster.
Statspolisen utredde attentatet och experter från Stockholm deltog i undersökningarna. De kom fram till att branden var anlagd och staten utfäste en belöning på 10 000 kronor till den som kunde lämna upplysningar om de ansvariga.
I april häktas fem män som erkänner att de medverkat i dådet. Det är tre fänrikar, Borgström, Krendel och Nordström, Kurirenjournalisten Gunnar Hedenström och värnpliktige Palmqvist.
Stadsfiskalen häktas - och nekar
Några dagar senare kommer en sensationell vändning då stadsfiskalen, Ebbe Hallberg kapten Uno Svanbom häktas för att ha deltagit i planeringen av attentatet tillsammans med Hedenström och därefter ha kontaktat de övriga och intresserat dem för deltagande i aktionen.
Svanbom erkänner, men Hallberg förnekar all kännedom om planerna.
Under rättegången som följer kommer det fram att en generalrepetitionen inför attentatet gjorts i Norrbottens Kurirens tryckeri.
Rådhusrättens domar blev förhållandevis milda, men de överklagades. I hovrätten dömdes fänrikarna till sex års straffarbete, Palmqvist fick två år och kapten Svanbom och journalisten Hedenström, som tillsammans med stadsfiskal Hallberg planlagt och organiserat attentatet, dömdes till sju års straffarbete.
Ebbe Hallberg dog kort senare i statsfän-gelset på Långholmen.De övriga benådades av samlingsregeringen 1944.
Sprängningen som skulle tysta Norrskensflamman utfördes med trotylladdning, pentylstubin och krutstubin. Sprängämnesexperterna konstaterade att detta inte kunde ha orsakat branden.
Efter rättegången kvarstod frågan: Hur uppkom branden? Fanns det andra attentatsmän som orsakat den?