Det är tredje året i rad tävlingen arrangeras i Norrbotten. 18 fjärdeklasser från Luleå och Haparanda har samlats för att spela schack och tävla om vilka tre klasser som kommer att gå vidare till den stora finalen i Globen i maj. Alla elever spelar fem matcher var. Den klass som tillsammans samlar ihop flest poäng, vinner.
Lärorik och roligt
En av de tävlanden är Redir Doskei från Hertsöskolan. Han har spelat schack i tre år.
- Det är ett roligt spel. När man vinner kan man bli ganska glad, säger han.
Schackfyran inleds på hösten, när schackledare från klubbar åker ut och besöker fjärdeklasser runt om i landet. De berättar om tävlingen, delar ut schackbräden, förklarar regler och lär eleverna grunderna i spelet.
- Det är jätteroligt och barnen har sett fram emot den här tävlingen. De lär sig matematik, strategi och att tänka logiskt. Vi ska fortsätta spela efter det här också, säger Margareta Widmark som är lärare på Furuparkskolan.
Alla får vara med
Per Hultin är projektledare för Schackfyran i Sverige och berättar att tävlingen bidrar till att fler får upp ögonen för spelet. Men i första hand är tävlingen ett socialt projekt.
- Den går hand i hand med skolans tänk. Här får alla vara med, det finns ingen ensam vinnare. Det är också en jättebra koncentrationsövning och vi har fått bra respons från lärare, säger han.
När poängen var räknade efter fem omgångar stod Persöskolan som vinnare. Tvåa blev klass 4 B på Råneåskolan och tredjeplatsen gick till språkskolan i Haparanda, klass 4 A. Dessa tre klasser åker till riksfinalen i Globen för att tävla den 29 maj.