Ice Music

Att få uppleva en ismusik konsert är något utöver det vanliga. Bara vetskapen om vilket arbete som ligger bakom att skapa isinststrumenten är märkvärdigt i sig. Att det dessutom går att spela på dem i 25 graders kyla och ge en konsert av kvalité, det är ännu mer otroligt.

På snöscenen mitt i Jokkmokks vintermarknad står de delikata instrumenten, en fiol som monterats så att den hänger i trådar, cello, två gitarrer, trummor som består av ihåliga bollformer i olika storlekar och så den så kallade rolandofonen, (se fotnot) en uppsättning isrör, kapade i olika längder så att de avger en slags ton när slagverkaren slår med ett stycke liggunderlag på rörändarna.

Artikelbild

Ensemblen består av musiker som instrumentmakaren, konstnären Tim Linhart bjudit in. På slagverk - Christian Lidman från bl.a. The New Man, gitarrer - Petter Alatalo och Jani Ruuskanen från Evighetens orkester, fiol - Filip Runesson från bl.a. klezmerbandet Östblocket och Anna Thorstensson, frilansande cellist och sångerska.

Det blir en mix av Django Reinhardt-inspirerad swing, finsk tango, vals, Carl Michael Bellman och någon klezmer denna tidiga kväll med 25 gradig kyla i Jokkmokk. Musiken känns spröd men kan nog svänga till ibland också. En effektfull ljudbild blir det med slagverk och rolandofon det liksom dämpade ljudet av luftpuffar inne i rören.

Ice Music konserten har tidigare denna vinter uppförts på Nattfestivalen i Korpilombolo och härnäst planerar koordinatorn Birgitta Linhart att det ska bli konserter även i Luleå, Haparanda och eventuellt Piteå.


Fotnot:
Rolandofonen har fått sitt namn efter en tidigare medarbetare i Italien vid namn Rolando, som var med och byggde den första.