Allt färre laxar med hudskador

Antalet laxar med hudsjukdom har minskat till denna sommar.

Foto: Sofia Wellborg

Tornedalen2016-08-20 14:15

Det var under 2014 som den mystiska laxdöden slog till i Torneälven. Ett flertal rapporter inkom om sjuka och döda laxar som hade hudskador inkom. Efter prover visade det sig att en del av laxarna bar på UDN som är en hudsjukdom som förstör huden på laxar.

Fast under sommaren har Statens veterinärmedicinska anstalt och finska livsmedelssäkerhetsverket Evira samlat in laxprover för att utreda orsakerna bakom hudskadorna på levande och döda laxar.

– Det har varit relativt lugnt i sommar. När vi var uppe och fiskade så var det sex fiskar i älven som hade någon slags sjukdomssymtom, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär vid SVA.

Misstänker man att det är UDN-sjukan?

– Det var några stycken som hade en liknande UDN-symtom, men de allra flesta hade hudblödningar samt rena sår och det är inte UDN.

Hon berättar även att 22 av fiskarna de fick upp i älven var friska. Vid kusten var det även endast två av nio fiskar som visade symtom på sjukdom.

– Man förväntar sig att 80-90 procent av fiskarna man får ska vara skadade när man gör en sådan här provtagning. Fast som du hör har det varit väldigt lugnt.

Nu ska allt som samlats in under sommaren analyserats och en sammanställning beräknas vara klar i december månad.

FAKTA: Ulcerös dermal nekros, UDN

Sjukdomen är beskriven redan 1870 på vildlax från Brittiska öarna. I Sverige och Norge påvisades UDN på 1970-talet och liknande sjukdomstillstånd har också beskrivits hos laxfisk i Finland.

UDN drabbar främst lax och havsöring, men kan även drabba andra laxfiskarter.

Sjukdomen uppträder framförallt hos lekvandrande laxfisk och har påvisats i flera älvar utmed svenska Östersjökusten.

Sjukdomsutbrott har hittills uppträtt oregelbundet med några få till ett flertal års mellanrum.

Drabbade fiskar uppvisar först ytliga hudskador i form av flera centimeter stora cirkelrunda hud erosioner på framförallt huvudet, men även på kroppen.

Hud erosionerna blir sedan ofta sekundärt infekterade med svamp (algsvamp), vilket resulterar i att fisken också får ludna brunaktiga fläckar på huvud och kropp.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!