Bärplockare från Finland är i Sverige – utan arbetstillstånd

De thailändska bärplockarna i Sverige blir färre. Eller? Mycket tyder på att plockare med visum i Finland tar klivet över gränsen och jobbar – utan tillstånd.

BlandaD kompott. Här samlas blåbär och lingon – och kanske också både svenska och finländska bär.

BlandaD kompott. Här samlas blåbär och lingon – och kanske också både svenska och finländska bär.

Foto: Jonas Andersson

Tornedalen2016-09-08 06:00

Vet du mer? Har du tips? Hör av dig till NSD:s reporter Jonas Andersson. jonas.andersson@nsd.se eller 0922-29 882.

I en gammal restaurangbyggnad i finländska Aavasaksa – precis vid bron till Sverige och Övertorneå – har det under den tidiga hösten bott ett stort antal thailändska bärplockare.

På andra sidan Torneälven är situationen annorlunda. Dit har få utländska bärplockarna sökt sig i år. Men en del av dem som har sin bas i Finland verkar åka över riksgränsen och plocka bär även i Sverige – trots att de saknar arbetstillstånd i landet.

– De sista två åren har jag hört att man kommer via Finland, säger Britta Häggkvist som är ombudsman för bärplockare hos Kommunal i Norrbotten.

I Sverige lyder bärplockare sedan några år under ett kollektivavtal med garantilön. I Finland ser villkoren annorlunda ut. Där behövs inget arbetstillstånd, utan det räcker med turistvisum. Och lönekraven är lägre.

– Vi har sett en minskning av antalet ansökningar. Det kan vara en indikation om att man går via Finland i stället, säger Britta Häggkvist.

Polarica är ett av företagen som har placerat bärplockare i finländska Tornedalen. Företagets vd Juha Ruohola känner till uppgifterna om att en del plockare rör sig till Sverige.

– Jag har hört några rykten. Men det är inte tillåtet för våra plockare att gå från Finland till Sverige. Det är vattenklart, säger Ruohola.

Kan du garantera att det följs?

– Jag vet inte. Min åsikt är att våra plockare inte finns där. Men om jag får ett bevis måste jag undersöka och kontrollera hur det är möjligt.

Piteåföretaget Euro apartments har i år anlitat 38 thailändska bärplockare. De har alla beviljats arbetstillstånd i Sverige och lyder under Kommunals avtal.

Företagets ägare Leif Ögren tycker att situationen vid gränsen gör konkurrensen på marknaden snedvriden och orättvis. Men han vill inte anklaga något enskilt företag för fusk.

Ögren tror att bärplockning i fel land lätt uppstår i en gränstrakt, särskilt som kommunikationen mellan de thailändska arbetstagarna och de nordiska arbetsgivarna kan vara svår.

– Jag tror att alla företag som har folk vid gränsen råkar ut för att bärplockaren går över gränsen. Bärplockaren själv har också ett ansvar, säger han.

– Men ytterst är det vi som har bjudit in dem som är ansvariga. Man måste vara noga och informera och det kanske inte är alla företag i Finland som gör det.

I stället hoppas han att Finland ska införa ett system som liknar Sveriges.

– Problemet har att göra med att vi har olika system. Det borde vara lika, säger Leif Ögren.

Kommunal kommer att utvärdera kollektivavtalets effekter efter säsongen. Britta Häggkvist ser inte att avtalet har gett upphov till den gränsöverskridande plockningen.

– Jag kan inte säga att avtalet stjälper. Jag måste säga att det är jättebra och jag hoppas att Finland skaffar ett lika bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om