Biskopen om kvinnoprästmotståndet

Biskop Hans Stiglund slår fast att kvinnoprästmotståndet måste bort från kyrkans värld.

TORNEDALEN2014-12-17 15:43

Biskop Hans Stiglund var genom Domkapitlet med och dömde i frågan om det kvinnoprästmotstånd som komminister Anna Fjällborg utsattes för. Anna Fjällborg gav till slut upp kampen och bytte församling. Hon anser inte att hon fått det stöd som hon kunnat få i frågan och hon tycker att det är synd för utvecklingen inom kyrkan att hon var tvungen att ”flytta på sig”.

– All diskriminering är förbjuden och oacceptabel, både i kyrka och samhälle. Det är förskräckligt att någon enda medarbetare känner sig tvingad att flytta från en arbetsplats på grund av att man upplever sig vara motarbetad. Det betyder att varje arbetsgivare är skyldig att kraftfullt agera om detta blir känt. Arbetsgivaren är i detta fall kyrkorådet i pastoratet. Från stiftet vill vi stötta detta arbete på många sätt, meddelar Hans Stiglund.

Han säger att Domkapitlet har en annan uppgift.

– Nämligen att pröva om enskilda präster har brutit mot Kyrkoordningen och sina vigningslöften.

Alla inom kyrkan har åtagit sig att kunna arbeta både med kvinnor och män. I exempelvis fallet Anna Fjällborg konstaterades att hon utsatts för kvinnoprästmotstånd, men vidare handläggning lades ned.

Vad gäller att Hans Stiglund själv varit kvinnoprästmotståndare meddelar han:

– En teologisk uppfattning som jag lämnat för 25 år sedan. Jag vill påpeka att under min tid som biskop har jag vigt cirka 60 kvinnor till präster och jag har gjort detta med stor glädje och tacksamhet.

Domkapitlet består utöver biskopen också bland annat av av två jurister, en domare från Förvaltningsrätten, en före detta lagman från Luleå tingsrätt och en kvinnlig .

NSD vill berätta om vad som fick Hans Stiglund att överge sitt kvinnoprästmotstånd och hur han nu för arbetet vidare i frågan i länet men Hans Stiglund vill inte kommentera ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om