Hänsynstagande vid ankring förespråkas

Hotet om ankringsförbud i Torneälven avblåses.I stället blir det en fråga om hänsynstagande.- Det låter bra, säger Bengt-Göran Niska, turist-entreprenör i Aarevaara.

TORNEDALEN2009-08-28 06:00
Proteststormen mot förslaget på ankringsförbud i Torneälven och Muonioälv blev stark. Så stark att fiskeriverket beslutade sig för att lyssna till fler röster i ärendet.
Bengt-Göran Niska, Arelax Lapland var en av dem som blev inbjuden.
Niska bedriver fisketurism i Aarevaara, utanför Pajala. För honom skulle ett ankringsförbud innebära ett hot mot verksamheten. 70 procent av hans gäster fiskar genom att ankra upp båten ute i älven.
Protesterna har gett resultat
- Jag informerade i drygt en timme. De lyssnade och förstod, säger Niska.
Samtidigt lämnade han en skrivelse till Fiskeriverket författad av åtta företagare som på olika sätt är beroende av fiskemöjligheter i älven.
När protesterna började ramla in fanns det i förslaget på ny fiskestadgar ett ankringsförbud från nästa år, 2010.
Thomas Hasselborg, biolog på Fiskeriverket och medlem i förhandlingsdelegationen som har till uppgift att i samverkan med Finland ta fram en ny och gemensam stadgar för fisket i Torneälven kan nu meddela att det ser ut som att ankringsförbudet vid fiske av lax och öring inte blir av.
- Frågan om ankringsförbud är löst på ett bra sätt. Det föreslås inte bli ett förbud, men ett hänsynstagande. Ankring kan utövas men med hänsyn till varandra, säger Hasselborg.
Det låter svårtolkat?
- Det är inte lika tydligt som att säga ja eller nej och blir en lokalfråga att hantera. Det viktiga är att inte störa varandra, säger Hasselborg.
I veckan har förhandlingsdelegationen från Sverige och Finland träffats. I oktober förväntas en ny fiskestadgar vara undertecknad.
- Vi har framför allt lyckats få en flexibel stadgar inom såväl metoder, redskap som fisketider med förankring hos fiskarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!