Polisens jakt på rattfylleristerna

Fem procent av trafikanterna har det senaste året kört berusade. Det visar statistik från Vägverket. I Övertorneå grips varje år mellan 15 och 20 rattfyllerister och mellan 5 och 6 drograttfyllerister.

SVÅRT ATT VETA. Som trafikant är det svårt att veta om du just i dag kommer att möta en berusad medtrafikant.

SVÅRT ATT VETA. Som trafikant är det svårt att veta om du just i dag kommer att möta en berusad medtrafikant.

Foto: Linda Danhall

TORNEDALEN2015-02-04 14:38

Vägverket har gjort en enkätundersökning som visar att fem procent av körkortsinnehavare kört med alkohol i blodet de senaste tolv månaderna.

– Det är helt horribelt, fruktansvärt ansvarslöst. Kanske hänger det ihop med den nya alkoholkultur som sveper över Sverige, det är mer alkohol i omlopp nu, säger Anders Ekersund, polis i Övertorneå.

Samtidigt visar statistik från Brottsförebyggande rådet att nära 27 000 rattfylleribrott anmälts till polisen under år 2013 i Sverige.

– I Övertorneå gör vi drygt 1 500 alkoholkontroller varje år. Mellan 15 och 20 personer har druckit alkohol och utöver detta tar vi mellan 5 och 6 personer som är drograttfulla, säger Anders Ekersund.

Han säger att rattfylleriet minskat i kommunen, tidigare stoppades mellan 25 och 30 rattfyllerister varje år.

– Vi blir bättre och bättre på att hitta strategiska punkter att stå på och vi försöker att vara ute mycket och det påverkar så klart. Men mörkertalet runt om i landet är enormt. Det pratas om det farliga viltet på vägarna, men rattfylleriet är sju resor värre. Kör inte när du druckit eller är bakfull, kroppen kan kännas fräsch men ändå ha kvar alkohol i sig.

Rättegångar om rattfylleri och drograttfylla är vanliga vid Haparanda tingsrätt. Nu senaste veckan har bland annat två personer åtalats för grovt rattfylleri respektive rattfylleri. Personerna är båda från Tornedalen, den ena en man i 60-årsåldern och den andra i 20-årsåldern. Statistiken visar att majoriteten av berusade förare är män. Den ena åtalade hade en alkoholkoncentration på 2,16 promille och mannen var enligt gärningsbeskrivningen "avsevärt påverkad av alkohol" när polisen stoppade honom. Mannen riskerar fängelse i upp till två år. Den andra hade brukat amfetamin och tetrahydrocannabinol och körde dessutom bilen utan att ha körkort. Båda har rättsliga efterspel att vänta i form av kännbara straff och båda ska genomgå personutredning.

Polisen har stora områden att arbeta på och det är inte alltid som polisen kan komma direkt ett larm inkommer, men det är alltid viktigt att larma om misstänkt rattfylla betonar Anders Ekersund.

Anders Ekersund uppmanar allmänhet att tipsa polisen vid vetskap eller misstanke om rattfylleri.

– Det kan hända allvarliga olyckor och tänk om det händer då du valde att inte göra någonting. Det går att göra mycket även som privatperson, bara man vill, säger Anders Ekersund.

FAKTA/Om rattfylleri

RATTFYLLERIET

Lättfångad brottslighet enligt polisen då rutinkontroller fungerar både förebyggande och fångar rattfyllerister.

År 2013 anmäldes 26 800 rattfylleribrott till polisen i Sverige.

Vägverkets enkät visar att 5 procent av körkortsinnehavare kört med alkohol i kroppen det senaste året.

År 2012 avled 24 personer med alkohol i blodet vid trafikolyckor.

Vid en alkoholhalt på 0,2 promille kan föraren dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Grovt rattfylleri kan leda till två års fängelse.

KÄLLA: Brottsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om