Sven-Erik Bucht har ägnat den senaste tiden åt att åka runt bland lantbrukare och matproducenter i Tornedalen.
– I riksdagen är det mycket byråkrati så det är viktigt att vara ute i verkligheten så mycket som möjligt. De gröna näringarna är jätteviktiga inte minst för att hålla ihop Sverige, utan mular och klövar har vi ingen levande landsbygd, säger Sven- Erik Bucht.
Han poängterar att varje lantbrukare genererar i många jobbtillfällen, som elektriker, vvs-montörer, yrkeschaufförer och annat, samt håller landskapet öppet.
Finns motsättningar
Lantbrukare Rolf Pelttari, från Lövheden säger att det finns många motsättningar mellan beslutsfattare och bönder och att förståelsen är liten.
– Många politiker ser oss bönder som socialfall och det är ingen bra utgångspunkt, säger Rolf Pelttari.
Långa beslutsvägar anser han att slår fel och ett exempel är stödområdena.
– Jag är sista utposten för det lägre stödområdet och stödområdena slår helt fel. Jag förlorar omkring 120 000 kronor per år i jämförelse med nästa bonde längst väg 99, detta trots att våra förutsättningar är lika.
Sven-Erik Bucht säger att stödområdensindelningen är viktigt att förändra och han trycker på i frågan.
– I Jämtland gjordes en justering för att det blivit fel, så skulle ha skett även här. Nu måste det ske inför den nya perioden, säger Sven-Erik Bucht.
"Värna vår egen mat"
Han vill slå ett slag för närproducerat.
– För tio år sedan var det 24 bönder i Haparanda, nu är antalet åtta och investeringsviljan avtar dramatiskt. Vi kan inte ha den här utvecklingen, vi måste prioritera inhemsk mat och här i Norrbotten måste vi värna vår egen mat, vi har en kvalité och förutsättningar som inte finns någon annanstans.
Han är kritisk till matbutikernas egna märken som oftast inte gynnar den lokala produktionen.
– Här kan vi konsumenter påverka. Vi måste ställa krav på att vi vill ha lokalproducerat och svenskt. Norrmejerier är också mer miljövänliga än många andra inte minst vad gäller förpackningar, säger Sven-Erik Bucht.
Rolf Pelttari konstaterar att Sverige är beroende av utländsk mat.
– Någongång kommer gränserna att stängas på grund av epidemier och vi kan inte mata vårt eget folk, det är skrämmande.
Sven-Erik Bucht tror att Sverige för att vända trenden måste skaffa en nationell livsmedelsstrategi.
– Vi måste ha en mycket högre självförsörjningsgrad, vi är alldels för sårbara. Vi måste sätta in stödinsatser och stimulera inhemska högkvalitativa produkter och statusen för bönder måste höjas. Egen matproduktion är jätteviktigt för nationen och klart är att ju mer konsumenterna vet, desto starkare blir producenterna, vi måste höja medvetenheten om vad vi äter, säger Sven-Erik Bucht.