När Bastubaletten visades förra säsongen så blev det en tittarsuccé som få hade kunnat drömma om. Det var heller inte planerat för någon ny säsong, men det gick bara inte att låta bli med tanke på mottagandet.

- Efter att så många sagt att det var så bra så undrar man hur det ska bli nu. Vad kan vi leverera? Förra året var vi på väg att gömma oss med tanke på hur reaktionerna skulle bli. Men det gör vi inte nu, säger Bengt Niska, en av de fem tornedalska männen som "blottar" sina svagheter.

Att de kunde göra det på ett så naturligt sätt, bidrog säkert till tittarsuccén.

Artikelbild

| TRÄNAR. Bengt Niska försöker upprätthålla sin fysiska status ifall det blir någon sommarturné.

- Temat är ju vår vardag och våra liv och den livserfarenhet vi bär med oss. Vi fem är ju också i skiftande ålder som varit med om olika saker även om vi har mycket gemensamt. När det sändes så fick man så klart många kommentarer. Det som nådde oss var enbart positiva sådana. Fast det är klart att det också finns en och annan som tyckt att det är bara svammel, säger Bengt Niska.

Den här säsongens avsnitt har spelats in på flera platser i och kring Tornedalen. Exempelvis Vasikkavuoma, Tjautjasaure, Kangos, Pajala och Tärendö.

- Vi höll på i ett antal veckor med inspelningarna. Var rätt intensivt med upp till 14 timmar per dag. Det har även varit hembesök hos var och en av oss "dansare", säger Bengt Niska.

Bastun har så klart också en stor plats i tornedalingarnas liv.

Artikelbild

| KOREOGRAFEN. Justine Kirk är den som lärt upp de dansande männen.

- Visst är det så, säger Bengt Niska.

Bland det jobbigaste var inspelningen i Tärendö inför en tusenhövad publik. Det avsnittet kommer sändas sist och bli en timme långt.

- Då gällde det att lyckas eftersom det var en liveinspelning, säger Niska.

Nu ryktas det också om en turné framåt sommaren.

- Om det finns intresse så är vi alla fem, inklusive koreografen Justine Kirk, beredda att ge föreställningar. Vi har också skaffat en manager, säger Bengt Niska och ler.

Samtidigt säger han att det gäller att hålla sig i form ifall det blir en turné.

- Därför har jag skaffat mig en roddapparat. Jag känner att smidigheten och spänsten har fått sig en liten törn i takt med stigande ålder.

De andra "dansarna" är precis som förra gången, Henry Huuva, Bengt Aili, Fredrik Hangasjärvi och Daniel Wikslund.

- Gänget är intakt, säger Bengt Niska, 64, äldst i gänget.