Det är flest killar som kör rally i alla dess former. Men när kvinnor provar på är det vanligt att de fastnar för den fartfyllda kicken berättar arrangörerna till helgens folkrace för tjejer. På plats fanns sex kvinnliga instruktörer och ett 40-tal kvinnor som var sugna att prova på motorsporten folkrace.

– Vi hoppades på tio deltagare och blev jätteglada när vi hade tolv anmälda, så blev vi 40 helt otroligt roligt, säger Maritha Tiger, en av instruktörerna från Kalix motorklubb.

Inför första start på banan gick deltagarna banan för att veta vad som väntade dem väl inne i folkracebilen och kända rallyföraren Fredrik Tiger gick i genom säkerhetsreglerna och visade vad de olika flaggorna betyder. Grön flagg betyder kör och röd flagg betyder att någonting har hänt.

Artikelbild

– Visas röd flagg ska ni krypa på ettans växel. Grundregeln när ni kör är att det går inte fortare om ni varvar mycket, det går fortare om ni har en högre växel och då håller också bilen längre, säger Fredrik Tiger.

Han tipsade om att inte lägga i femman i velodromen, men att inte glömma att hålla lite fart i den.

– Ni kommer att få riktigt roligt, utlovade han och det fick deltagarna.

Deltagarna fick ta på sig overall, hjälmluva, hjälm och halskrage och sedan startade racen med fem sekunders mellanrum, det blev en del omkörningar.

Artikelbild

– Det här är jätteroligt, jättehärligt att köra i velodromen, säger Sofie Zakrisson lyckligt efter avslutad körning. Hemma bygger hon en driftingbil som hon ska tävla med.

Neverna var utanpå kroppen på många deltagare, så också på Sanna Andersson.

Artikelbild

– Jag har ju körkort, men jag och bilar går inte riktigt ihop.

Men där visade hon sig ha fel, ute på banan gick det alldeles utmärkt.

Artikelbild

Linda Hansson tycker om att köra bil snabbt så för henne var det självklart att anmäla sig till en tjejkväll på folkracebanan.

– Vi har pratat om att köra folkrace i arbetslaget men inte gjort det än. Min plan är att inte köra av banan eller snurra i leran.

Artikelbild

Gymnasieeleverna Elin Olsson och Nathalie Lindgren tillbringade klassens dag på folkracebanan.

– Det är nervöst, jag har inte körkort och har bara övningskört lite, det svåraste är att växla, säger Nathalie Lindgren.

Artikelbild

Maritha Tiger berättar om första gången hon skulle köra folkrace.

– Jag var så nervös så benen skakade så jag knappt kunde trycka ned kopplingen, men så kom hornen fram. Det är jätteroligt att köra.

Artikelbild

Instruktören Alexandra Karlsson kör rallycross och folkrace hon tycker om båda.

– Mitt bästa tips är att gasa så mycket som man törs.

Artikelbild

Dagen bjöd på mycket spänning, prat och skratt.

Hanna Loggerts man kör rallycross och i helgen var det för första gången hennes tur att äntra en rallybana.

Artikelbild

| ”DET GICK”. Sanna Andersson gjorde utmärkta race.

– Jag är lite nervös och ska köra som fan, det är nu eller aldrig.