Hagamannen Niklas Lindgren blev villkorligt frigiven i dag. Som Västerbottens-Kuriren skrev tidigare har en övervakare utsetts av Frivården i Luleå.

NSD kan nu avslöja att Niklas Lindgren nyligen har bytt övervakare. Den 22 maj beslutade Kriminalvården att han ska få en ny övervakare som är bosatt i Övertorneå. Utöver det har han fått en biträdande övervakare från bosatt i kommunen.

I vintras var Niklas Lindgren i Övertorneå på ett hemligt besök. Under stort hemlighetsmakeri besökte han en yrkesutbildning som han har visat intresse för. Med på mötet fanns representanter från Arbetsförmedlingen, yrkesskolan samt ett flertal personer från Kriminalvården.

Niklas Lindgren begick en rad våldtäkter mellan 1999 och 2005 i Umeå och kom att kallas Hagamannen, ­efter stadsdelen där brotten begicks. 1998–2000 polis­anmälde 6 kvinnor och en 14-årig flicka att de blivit överfallna och misshandlade när de var i området Haga i Umeå. Tre av dem våldtogs grovt, enligt polisen. Sedan följde, såvitt det är känt, ett uppehåll på fem år, innan ­ytterligare en kvinna överfölls och våldtogs under Tegsbron i centrala Umeå i december 2005. Kvinnan, 51 år gammal, blev svårt misshandlad, bland annat fick hon ena örat avbitet.

Niklas Lindgren har under sina nio år i fängelse inte haft några obevakade permissioner, rapporterar TT. Och Kriminalvården bedömer hans återfallsrisk som hög.

LÄS MER: I dag släpps Hagamannen

LÄS MER: Demonstration när Hagamannen släpps