Ikeaområdet och Björka, med flera varuhus, är två magneter i det nya kommersiella Haparanda. Mellan dem ligger bland annat två bensinmackar, en del illa omhändertagen växtlighet – och Vattenfalls transformatorstation.

Transformatorstationen ska rivas och ersättas av en ny, som ska ligga just bredvid. I stället för ett öppet ställverk ska den byggas med väggar och tak. Den kommer därmed se ut som ett hus vilket ska skydda verket från väder och vind och minska olycksrisken för djur och människor.

– Haparanda har vuxit en hel del sedan 2006 och fått en del lite större energiförbrukare. Därför ska Vattenfall modernisera och hotta upp den där stationen, säger Göran Wigren som är Haparanda stads planeringschef.

Artikelbild

| Transformatorstationen. Vattenfall vill bygga ett nytt ställverk och ersätta det gamla.

Bygget är tänkt att komma i gång redan i år – och det öppnar möjligheten för att under den kommande tioårsperioden göra ytterligare förändringar av området.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har godkänt en ny detaljplan som innehåller nya trafiklösningar som ska knyta samman de två handelsplatserna.

Detaljplanen, som ska antas under våren, innehåller också en helt ny handelsbyggnad som ska ligga bredvid transformatorstationen. Byggnaden ska kunna erbjuda 3 400 kvadratmeter ny handelsyta. Det är ungefär lika mycket som redan i dagsläget finns på Björkaområdet.

– Vi skapar utrymme för de behov som föreligger. Man kan bygga en ganska stor kåk där, säger kommunalrådet Peter Waara (S).

Artikelbild

| Kommunalrådet. Peter Waara vill att handeln växer.

Waara tycker att den nya detaljplanen är en positiv signal till handlare.

– Jo, men visst är det så. Den visar att vi har tomtmark tillgänglig för den som vill etablera sig här.

Han tycker att det är viktigt att kommunen tar vara på ytan som i nuläget är eftersatt.

– Ingen har tagit hand om området, det är lite slarvig växtlighet och så där. Nu ska vi fräscha upp det. Läget är himla bra, det finns potential där.

Men kan handeln i Haparanda växa ännu mer?

– Det är svårt att se in i kristallkulan, men det finns en ambition med Barents center och det brukar innebära att man får ytterligare sökljus på regionen. Det finns potential att expandera och Fahlander och gänget har lovat att arbetet kommer i gång innan semestern. Då kommer vi få en skjuts i tillväxt och expansion av handelsytor.

Sedan ÖOB lade ned är lokalen på Björka inte fullbelagd, men Waara tycker inte att det går att tolka som en generell nedgång i Haparanda.

– Jag vet inte varför det är tomt, hur de överväger det vet jag inte. Men du känner till att Peak etablerar sig här, så helt dött är det inte utan det rör på sig.

Att handeln i kommunen växer ser Peter Waara som betydelsefullt.

– Det betyder kolossalt mycket. Vi har många som är anställda och har sin livnäring i handeln.