Den 15 november 2006 slogs portarna till det världsunika varuhuset upp. Haparanda hade mot alla odds lyckats roffa åt sig den åtråvärda etableringen mitt framför näsan på Luleå.

Läs mer: Buchts hemliga spel om Ikea

Gränsstaden är den minsta orten i hela världen som kan stoltsera med ett Ikeavaruhus. Ett varuhus som dessutom är världens nordligaste Ikea.

Artikelbild

| Tacksam. Sven Tornberg (C) tycker att Ikea betyder enormt mycket för regionen.

Det är unikt på fler sätt. Tio år efter etableringen jobbar 30 procent av de ursprungliga medarbetarna fortfarande kvar. Det är en siffra inget annat Ikea kan mäta sig med.

– Det här hade inte varit möjligt utan medarbetarna, säger varuhuschefen Helge Nilsson.

Själv kom han in för fem år sedan och har hunnit vara varuhuschef i två år. På jubileumsdagen är Helge Nilsson stolt. Framför allt över det faktum att Ikea i Haparanda har motbevisat tvivlarna. De som sade att befolkningsunderlaget är för litet för ett varuhus av den här storleken.

– Vi är en del av Ingvar Kamprads vision, att skapa en bättre vardag för människor. Det finns inte så många människor här, men vi har bevisat att det går ändå.

Artikelbild

| Kalas. Haparanda stad bjöd på tårta när Ikea firades.

Varuhuset lockar nu för tiden en miljon besökare varje år.

– Så man kan säga att det lönade sig.

Artikelbild

| Storkund. Peter Waara (S) har bland annat köpt hundratals påsklämmor på Ikea.

Kommunpolitikern Sven Tornberg (C) minns när det blev klart att Ikea skulle komma till Haparanda. Han bodde då i södra Sverige och tog emot nyheten från hemstaden med stor förvåning.

– Jag trodde inte det var sant. Men det har visat sig vara som humlan som inte ska kunna flyga, säger Tornberg.

Han är inte förvånad över framgången.

– Inte när de väl kom. Alla som bor här är vana att åka långt. Vi tar det inte i mil utan i timmar. Om det är något som förvånar mig så är det människors oändliga sug efter värmeljus och servetter.

Kommunalrådet Peter Waara (S) minns hur extremt snabbt det gick att förändra platsen från ett skogsparti till ett handelskomplex. Sedan öppningen har han varit en trogen kund hos Ikea.

– Jag har nog köpt fem soffor och ett och ett halvt kök här. Och inte mindre än 682 påsklämmor som kommit mig väl tillgodo, säger han.

På tioårsdagen lämnade Waara å kommunens vägnar över en gåva till Helge Nilsson och Ikea. Han tycker inte att det är möjligt att överskatta Ikeas betydelse för staden.

– Ikeas kloka beslut att etablera sig här har lett fram till hela den fantastiska utvecklingen i Haparanda-Torneå.

Sven Tornberg instämmer.

– Jag är glad och tacksam för vad Ikea betyder. Inte bara för Haparanda och Torneå, utan också för Kalix, Övertorneå och Kemi. Hela regionen som bidrar med arbetskraft.