I förra veckan hölls ett extra insatt möte för kommunstyrelsens arbetsutskott (Ksau) i Haparanda. Anledningen var uppgiften om att det kan finnas politiker som erhållit för stor ersättning då de utfört politiska uppdrag. Ksau beslutade att anlita en extern revisor som får utreda utbetalningarna, speciellt ska revisorn se över de politiker som samtidigt är företagare och därmed själva intygar vilken arbetsinkomst de går miste om i sitt företag när de istället befinner sig på politiska uppdrag.

Uppgiften om eventuella oegentligheter kom från Åsa Hansson, som tillsammans med sin sambo Kaj Rundgren (M) tidigare överklagat de kommunala avtalet mellan Haparanda kommun och företagaren Mikael Fahlander.

– Nu tittade jag på ersättningen till politiker och valde ut några från olika partier som jag tittade närmare på. Vad jag kunde se skulle en politiker fått 111 500 kronor i fast arvode, baserat på de uppgifter som är inlämnat, men politikern fick istället 373 510 kronor förra året, det är våra skattepengar som det handlar om, säger Åsa Hansson.

Artikelbild

| FRÅGANDE. Åsa Hansson (M) kunde också konstatera att det finns en politiker som fortsätter att uppge inkomstuppgift från ett företag där politikern inte längre arbetar.

Åsa Hansson konstaterar också att en politiker uppgett en summa för förlorad inkomst till kommunen och en annan summa till andra förtroendeuppdrag som personen medverkar i.

– Det är graverande och det finns mycket mer men vi kan inte peka ut någon i dagsläget.

Åsa Hansson nöjer sig inte med att kommunen anlitat en extern revisor för att se över utbetalningarna till politikerna.

– Jag har lämnat materialet till kommunens egna revisorer och så har jag skickat den till Ekobrottsmyndigheten, jag hoppas på en total översyn av alla utbetalningar till politikerna, säger Åsa Hansson.