Nu är det inofficiella, men sannolikt enda, Mygg-VM avgjort i Övertorneå. Vinnare med 135 fångade myggor blev den lokala förmågan Kristoffer Ekersund och på andra plats kom Lasse Petterman med 113 myggor. Förra årets vinnare Tommy Kyrö kämpade för att försvara titeln men slutade på en tredjeplats med 98 myggor.

Kristoffer Ekersund kom på andra plats förra året och hade inför lördagens VM hunnit förfina taktiken. Svettig och svartklädd är en bra start, men exakt vad som lett till framgången vill vinnaren inte dela med sig av.

– Jag har mina hemliga vapen som jag inte avslöjar, men det gäller att ha känsla. Mosar man en mygga eller tappar man bort den, går den inte att räkna och är förlorad, säger Kristoffer Ekersund.

Artikelbild

| Ära och berömmelse. Vinnaren av årets Mygg-VM prisades med pokal och kåsa.

En förändring i år var att jakttiden hade kortats med en kvart och fångsten var därför något mindre. Men ett mindre plågsamt myggläge tros också ha spelat in.

– Myggen känner på sig att det är Mygg–VM, då sticker de härifrån, säger arrangören David Uusitalo.

42 deltagare av alla åldrar deltog i VM:et och flera olika jakttekniker tillämpades, men ett defensivt spel var populärast.

– De flesta satt ner och lät myggen komma till sig. Jag vet inte riktigt vad segrarens teknik var, men han gick "all in" iallafall, säger David Uusitalo.

Artikelbild

| Arrangör. David Uusitalo är nöjd med årets myggjakt trots sämre tillgång på myggor i sommar.

Totalt fångades cirka 700 myggor och David Uusitalo är nöjd med årets tävling även om fångsten inte blev lika imponerande som förra året.

– Vi ska utvärdera tävlingen, men jag tror vi kör nästa år igen.