Övertorneå kommun har tappat 1 000 invånare sedan millenniumskiftet och befolkningen är nere på ungefär 4 600 invånare. Ändå är det svårt att få tag i en lägenhet på orten – och det vill kommunalråden Tomas Mörtberg (C) och Tomas Vedestig (ÖFA) göra något åt.
I dag presenterade de en storsatsning. En summa i storleksordningen 50 miljoner ska satsas på totalt ett 30-tal lägenheter och ett nytt äldreboende som går under namnet Pelloprojektet.
Bortsett från äldreboendet är det unga och nyanlända som står i fokus.
– Det finns ett lägenheter för ungdomar, små lägenheter. Det kommer vi göra en satsning på, säger Tomas Mörtberg.
De tomma lokalerna i tjänstecentrum ska byggas om till 14 enrumslägenheter. De blir mellan 30 och 35 kvadratmeter stora.
– Övertorneåfödda ungdomar som blir kvar här måste ha någonstans att bo till en början. Det kanske inte är så kul att behöva ta en trea eller fyra eller köpa ett hus när man är 20 eller 25, säger Tomas Vedestig.
– Sedan har vi våra ensamkommande barn som vi har tagit emot. Många vill stanna kvar och då behöver vi ett boende för dem.
Dessutom satsar kommunen på sju nya lägenheter i Hedenäset – helt avsedda för nyanlända.
– Migrationsverket har tidigare informerat oss om att det finns möjlighet att erbjuda lägenhetsboende för asylsökande. Där säger vi att vi gör en satsning i Hedenästet, säger Tomas Mörtberg.
Kommunalråden tycker att byn är lämpad för barnfamiljer eftersom det finns en friskola där.
– Den är välfungerande och kan ta emot elever.
Det blir även ett nytt LSS-boende i lokalerna där dagcenter finns. Den verksamheten får flytta för att ge plats för fem lägenheter som är avsedda för personer som omfattas av lagen om särskilt stöd. Sex eller sju servicelägenheter ska också få plats i byggnaden som kommer att få en mindre justering.
Serviceboenden ses som en bra metod för att få rörlighet på bostadsmarknaden.
– Om äldre människor flyttar in där frigörs ordinära lägenheter, säger Vedestig.
Mörtberg konstaterar att bostadsbyggande har varit eftersatt i Övertorneå.
– Det börjar bli brist. Vi monterade ned ganska många hyreslängor för 15-20 år sedan och det har inte byggts något nytt.
Kommunen investerar normalt mellan 18 och 19 miljoner kronor om året. Den här satsningen kan göra att det blir aktuellt att ta lån.
– Vi har egna medel, men med den här räntesatsen som vi har nu ska man kanske inte satsa egna pengar, säger Mörtberg.
– Vi har inte bestämt oss, men pengar har aldrig varit Övertorneås problem. Vi har en ganska sund ekonomi, säger Vedestig.