I går skulle författaren Hilja Byström ha fyllt 100 år. Hon var Tornedalens första skönlitterära författare och under fredagen uppmärksammades händelsen genom en nyutgivning av Byströms bok Byn, avtäckande av ett porträtt på författaren och en presentation av musikföreställningen Sånger från Matojärvi, som ska spelas 11-13 juli i Matojärvi, Övertorneå kommun.
Som kulturredaktionen tidigare berättat har Bengt Pohjanen arbetat med föreställningen om Hilja Byström som ska framföras av Meänmaan Teatteri. Till föreställningen har Pohjanen skrivit 18 sånger och för musiken står Kaj Chydenius som arbetat med Pohjanen i Smugglaroperan. Musiken kommer att framföras av gruppen Hilja, samt sopranen Carina Henriksson och regissör för projektet är Catrine Parment.
- Sånger från Matojärvi är en musikal. Det är en ganska enkel föreställning som bygger på karaktärer ur Byströms romaner. Men den kommer att hålla hög konstnärlig nivå. Carina sjöng den första sången idag och det lät fantastiskt, säger Bengt Pohjanen som är glad över det stora intresset för Hilja Byström.
- Det är alltid spännande med projekt som det här jubileet och kvällen innan är man orolig över hur det ska gå. Men under fredagens seminarier i Övertorneå har det varit fullt.

Pohjanen har arbetat med musikalprojektet under tre år och nu börjar det dra ihop sig på allvar. Redan i slutet av denna månad kommer man att hålla de första repetitionerna. Men att projektet startade var en slump.
- Jag kom i kontakt med Hilja Byströms litteratur när jag började arbetet med min självbiografi. Jag tyckte att jag skulle läsa vad som skrivits från Tornedalen och hittade hennes bok i ett förråd, säger Pohjanen.
Han fängslades av Byströms natur- och människoskildringar och hennes sätt att beskriva förändringarna i byasamhället när moderniteten tränger sig på.
- Hon beskriver en viktig del av vår historia - upplevt i en by.
Pohjanen berättar att Hilja Byström var läst på sin tid. Hon översattes både till norska och finska, men sedan glömdes hon bort.
- Hon har inte fått så stor uppmärksamhet, men nu kommer hon att få sin rätta plats i litteraturhistorien. Och det är en plats hon förtjänat med råge.