Kammaråklagare Rickard Finnberg och assistentåklagare Erika Westersund yrkade på långa straff för de tre männen som står åtalade för mordförsök på en 25-årig man i Kalix. En 25-årig man misstänks för medhjälp.

Till åklagarnas bästa bevisning hör en film där två av gärningsmännen, 19 och 21 år, skendränker målsägaren. Filmen är tagen av gärningsmännen på initiativ av 19-åringen.

– Jag filmade för att han (21-åringen, reds anm) ville ha filmen, sade 19-åringen i sitt förhör under rättegången.

Artikelbild

| Åklagarna Rickard Finnberg och Erika Westerstrand yrkade på långa fängelsestraff.

Filmen, som visades bakom stängda dörrar, visar hela skendränkningen som är i två etapper. Först är det en handduk över offrets ansikte, vid ett skede faller handduken av med då uppmanas målsägaren att lägga tillbaka handduken och därefter forsätter tortyren.

Under skendränkningen slår dessutom 21-åringen målsägaren upprepade gånger.

Skendränkningen avslutas med att båda åtalade urinerar på mannens ansikte.

I övrigt är det männens egna berättelser som ligger till grund för ett stabilt bevisläge. Både 19- och 21-åringen har erkänt grov misshandel och dessutom under rättegången i detalj berättar hur våldshandlingarna gått till.

Förutom detta har åklagarna två vittnen som har sett delar av händelsen samt andra vittnen som binder de åtalade till de två platserna där mordförsöket inträffade.

Åklagarsidan har en mycket diger bevisning och mycket talar för fällande domar. Dels erkänner två av de mest aktiva i mordförsöket att de varit delaktiga i den exceptionellt grymma händelsen. Båda männen har berättat vilka delar av våld respektive har utfört, om än i en sminkad version. Två vittnen som varit på brottsplatserna har berättat vad de har sett och deras berättelser styrker den åtalade gärningen.

– Offret har inte betraktats som en människa. Dom skrattade under tiden och uppenbarligen tyckte de att det var roligt, sade Rickard Finnberg.

Männen som utförde våldet, 19 och 21 år, ska enligt Erika Westerstrand dömas till tolv års fängelse.

– 25-åringen ska dömas till två års fängelse, sade Westerstrand.

Försvaret hade ett berg att bestiga.

Både advokat Lennart Wiklund och Martin Wulkan yrkade på att brotten ska rubriceras som grov misshandel och att 12 års fängelse i det läget inte är att tänka på.

– Skyddstillsyn och behandling, sade Wiklund.

– Min klient är endast 19 år, han ska ha reduktion för sin ålder, sade Wulkan.

Advokat Jens Arnhof, som försvarade 25-åringen sade:

– Min klient har ingenting med det här att göra.

19-åringen och 21-åringen ska bli kvar i häkte tills dom meddelas den 13 september. 25-åringen har släppts i väntan på domen.