Tove Jansson (1914-2001) var en mångsidig konstnär. Som författare, bildkonstnär, serieskapare, dramatiker och visdiktare kände hon sig hemma i både den svenska och finska kulturen. Hon såg sig själv som tvåspråkig också vad gäller det konstnärliga, för i hennes liv hörde text och bild starkt ihop.

Redan 1943 hade hon i satirtidningen ”Garm” tecknat en figur som hon kallade Snork” och som var svart, en gestalt symbolisk för krigsårens hemskheter.

När den första Muminboken kom ut 1945 hade figuren bytt namn till Mumintrollet och fått en något tjockare kropp och ömsat färg till vitt. Debutboken hette ”Småtrollen och den stora översvämningen” och den följdes av ytterligare åtta Muminböcker – den sista med titeln ”Sent i november”, utgiven 1970.  

Tove Jansson skrev böckerna på svenska, men de finns i dag utgivna på mer än 40 språk. 

Vid festivalen blir det bland annat diskussion om rätt och fel i mumintrollens värld, om hur ”Guds hedniska barnbarn” förvaltade arvet efter morfadern/hovpredikanten, om hennes Brev till Eva (Konikoff) och om hennes roll som illustratör, dramatiker och visdiktare.

Några som deltar vid den första Tove Jansson-festivalen är Karin Mamma Andersson, David Lagercrantz, Anne Holt, Kaj Korke-aho, Linda Bondestam, Jakob Wegelius, samt Emma Klingenberg. Festivalvärd är Mark Levengood.

Hösten 2020 blir det även premiär för finländska produktionsbolaget Helsinki-filmis dramafilm ”Tove”.