Ingrid Persson, personlig tränare på Hermelinen, menar att träning handlar om att bestämma sig.

– Det handlar om att våga trycka på gasen innan man börjar rosta. Vi måste boka in träningspass i kalendern och bara genomföra dem. Motivationen kommer inte bara sådär, säger hon.

Ingrid Persson menar att vi inte ska behöva komma igång igen.

Artikelbild

| Gym. "Vadå komma igång med träningen? Varför sluta från början?" säger Ingrid Persson.

– Vadå komma igång med träningen? Varför sluta träna från första början? Planera in någon fysisk aktivitet varje dag. Det måste inte vara så svettigt, det kan vara att gå en promenad eller leka med barnen.

De flesta har tid att träna.

– Många blir jättetrötta av att springa i 15 min. Om jag inte har tid att göra det, vad ska jag göra istället de 15 minuterna? frågar sig Ingrid Persson.

Bekvämligheten är mer påtaglig än förr.

Artikelbild

| Svettigt. Dick Lundmark säger sig vara den mest vältränade kökschefen i sin åldersgrupp.

– Vi är vansinnigt bekväma av oss. Det är för att vi har möjlighet att vara det. Vi kan ta bilen när vi ska någonstans och hissen istället för trapporna.Vi behöver knappt sköta våra egna hushåll längre vad gäller till exempel städning eller snöskottning, det går att köpa sig fri från. Men vi behöver inte göra exakt allt stillasittande medan vi äter.

– Det är bara ungefär en till två procent människor som faktiskt har ett sådant driv att de verkligen älskar att röra på sig.

Artikelbild

| Aktivitet. Mona Sundström Kanon och Lisbeth Larsson håller igång.

Ingrid Person menar att det handlar om målsättning och planering.

– Ett mål utan en plan är en dröm. Det blir dessutom lättare om vi uppmuntrar varandra. Om ens mål är att gå ner några kilo och någon säger till en att det syns att man tappat vikt så känns det förstås bra.

Artikelbild

| Glad. Maria Hjalmarsson glänser på gymmet med sin rosa träningströja.

– Du kan sitta hemma och skissa på ditt drömhus men du behöver ta hjälp av en arkitekt för att bygga huset.

Att träna är som att borsta tänderna, menar Ingrid Persson.

Artikelbild

| Tid. "Alla har samma antal timmar på ett dygn. Det handlar inte om att inte ha tid att träna", säger Ingrid Persson.

– Vi vet att det bara finns fördelar med det, och vi vet vilka konsekvenser som kan uppstå om vi låter bli. Ändå är det inte alltid vi gör det.

Det fina i sammanhanget är att all träning räknas.

– Den som tränar två gånger i veckan har ändå kommit upp i 100 träningspass på ett år. Det är som att pensionsspara, hälsa går inte att köpa. Det enda vi med säkerhet vet är att vi ska leva med oss själva och våra kroppar för resten av våra liv. Den som tränar kanske inte lever längre, men definitivt bättre, säger Ingrid Persson.

Det är viktigt att ta hand om våra kroppar.

– Vi ger våra hundar perfekta matportioner samma tider varje dag. Så fort oljelampan i bilen börjar lysa så fyller vi på med olja. Vi måste våga prioritera oss själva också.