Tre års fängelse efter huvudslag med slägga

En 65-årig man slog sin sambo upprepade gånger med en slägghammare i huvudet. Mannen döms nu till tre års fängelse för grov misshandel.

Gällivare tingsrätt dömer mannen till tre års fängelse för grov misshandel. "Vi har ännu inte avgjort om vi kommer att överklaga eller inte", säger målsägandebiträdet Karin Müchler.

Gällivare tingsrätt dömer mannen till tre års fängelse för grov misshandel. "Vi har ännu inte avgjort om vi kommer att överklaga eller inte", säger målsägandebiträdet Karin Müchler.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare kommun2020-02-10 17:00

Tidigt på morgonen den 15 december kom en kraftigt blödande och barfota kvinna springandes för att söka skydd hos en granne, i en by mellan Harads och Jokkmokk. Hennes sambo hade slagit henne upprepade gånger med en slägghammare i huvudet. Mannen döms nu av Gällivare tingsrätt till tre års fängelse för grov misshandel.

– Med tanke på att han dömdes för grov misshandel är ju tre års fängelse ett ganska lagom straff om man säger så, men vi ansåg ju att han skulle dömas för försöksbrott istället. Vi får se, vi har ännu inte avgjort om vi kommer att överklaga eller inte, vi har tre veckor på oss att avgöra det, säger målsägandebiträdet Karin Müchler.

Åklagaren yrkade på grov misshandel medan målsägandebiträdet yrkade på försök till mord, alternativt försök till dråp.

– Våldet som utövats mot min klient är livshotande, även om hon inte fick livshotande skador. Han har lurat henne att sätta sig ner och sedan utdelat upprepade slag mot huvudet med en slägghammare. Själva tillvägagångssättet visar att han gjort det i syfte att döda, sa Karin Müchler vid förhandlingarna.

Varför har inte åklagare och målsägandebiträdet varit eniga gällande brottsrubriceringen?

– Kanske har åklagaren från början riktat in sig på att det bara var grov misshandel och inte utrett offrets uppgifter om att han försökt döda henne. Från början var det också ett annat målsägandebiträde, hade det varit jag från början hade jag ju tagit upp frågan och påtalat de saker som talar för försök till mord, säger Karin Müchler.

Kvinnan orsakades vid det inträffade bland annat sex krossår i pannan och hårbotten. De rättsmedicinska undersökningsfynden talar starkt för att de uppkommit genom trubbigt våld och att de orsakats av upprepade slag mot huvudet, förenat med det som framgått av utredningsunderlaget. Kvinnan uppger också att mannen tagit ett strypgrepp runt hennes hals.

– I den sekvensen kände jag att jag var på väg att dö, jag tappade synen och kände att jag var på väg att svimma, uppgav kvinnan vid förhör.

Gällande strypgreppet skriver Gällivare tingsrätt i sin dom att utredningen inte kan utgöra tillräckligt stöd för att visa att den delen av misshandeln i sig påvisar att mannen försökt och haft uppsåt att döda kvinnan. Mannen har erkänt upprepade slag med slägghammaren och grov misshandel, däremot har han nekat till anklagelserna om strypgrepp och uppsåt att döda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!