Miljöpartiet har tappat stort i hela riket. Så ser det också ut i Norrbotten och Kiruna. Efter valet står det klart att Knegarkampanjen, Liberalerna inte klarat nedre gräns för att sitta i kommunfullmäktige. Miljöpartiets ordförande i Kiruna är övertygad om att partiet skadats av splittringen som kom efter ett uttalande från den tidigare miljöpartisten och profilen, Henry Emmoth, som jämställde Kiruna stadsomvandling med Förintelsen. Emmoth och någon till blev uteslutna från partiet och startade ett eget parti.

– Vår gamla gruppledare blev utesluten på grund av uttalandet. Det har vi inte varit tydliga med. Att de inte är en del av det nya Miljöpartiet här. De personerna är starkt förknippade med miljöpartiet. Och det tror jag har påverkat valresultatet starkt, säger Bältsjö.

– Jag tror också att norrbottningen generellt inte gillar det där med att vi höjt bensinskatten. Där måste vi bli lite mer tydliga med varför vi gjort det. Sedan finns fördomen om "miljömupp" och har man fyra skotrar så kanske man känner att vi är lite obekväma. Det är min första analys.

Trots att man nu inte får mandat nog att verka i kommunfullmäktige är Anders Bältsjö positiv inför mandatperioden. För Miljöpartiet Kirunas del, handlar det om att sätta grunden för ett fungerande parti, säger han.

– Jag är positiv till att vi på tre månader lyckats få 1,3 procent av väjarna efter splittringen. Nu ska vi se till att grunda vår förening och ser till att täppa till falluckor. Men hela partiet måste ju se över vad som gick fel. Vi tappade i Norrbotten och på riksnivå gjorde vi ett jättesvagt val. Så något har vi gjort fel i hela partilinjen men det är ju sådant vi måste analysera och jobba med internt, säger Anders Bältsjö.