Fjällvärlden är full av troll som det gäller för fjällvandraren att se upp med. Varningen kommer från tecknaren Anders Skoglind, som ägnar en hel bok åt ämnet och med den tydliga titeln ”Fjällvandrarens trollguide”.

Det är massor av troll som passerar revy, alla mera eller mindre fantasifulla och med namn som anknyter till den norrbottniska fjällvärlden. Vi får möta torneträskbusarna, Tarfalapingvinen, jokknymfen, Tarfalatomtarna, stallon, Abiskovarulven, med flera andra skäggiga typer med vårtor på näsan.

Och det är inte bara trollen som kan äta upp fjällvandraren, där finns också en flora som bjuder på otrevliga överraskningar. Vad sägs om tarmvredsmurklan? Den ger precis den upplevelse som artens namn antyder.

Artikelbild

| fjällfara. Vandraren får se upp för trollen längs Kungsleden. Tecknaren Anders Skoglind är mannen bakom ”Fjällvandrarens trollguide”..

43-årige Anders Skoglind från Saittarova är en driven tecknare vars teckningar tagits i anspråk av flera utgivare av etablerade serietidningar. Skoglinds figurer har kunnat följas i serietidningen ”Åsa-Nisse” och han har även gjort den populära ”91:an”. Han har också skapat flera serieböcker utgivna på stora förlag, som ”Serier från Vittula”. Den kunde också NSD-läsare följa efter Mikael Niemis succéroman.

”Fjällvandrarens trollguide” är fylld av fantasifulla skapelser, men också med förklarande texter om denna okända population som ska finnas ovan trädgränsen. Den fråga som man ställer sig efter genomläsningen är vilken åldersgrupp Skoglind vänder sig till. Det är ingen barnbok även om teckningarna säkert är spännande för barn, och samtidigt inte heller en vuxenbok. Den hamnar någonstans mittemellan och känns lite vilsen.

Det hade varit roligt att få känna något av dessa troll lite närmare, om deras möten med de fjällvandrare som rekommenderas att för säkerhets skull bära med sig boken, ett besök i dessa trolls värld i en mera skönlitterär form.